Leksak kan vara livsfarlig

Säljs med senaste numret av serietidningen Kalle Anka

NYHETER

Med senaste numret av serietidningen Kalle Anka följer en leksak som kan vålla kvävning.

Sedan Konsumentverket slagit larm drar förlaget tillbaka den farliga leksaken.

Foto: konsumentverket
Den farliga leksaken följer med det senaste numret av Kalle Anka, nr 47/03. Pilen stoppas in i ett hål i Musse Pigg och skjuts iväg när man trycker på figuren.

Det handlar om en Musse Pigg-pistol i plast med pilar försedda med sugpropp. Pilarna kan fastna i halsen och orsaka kvävning. Eftersom pilskaftet är kort och lätt brister kan det vara svårt att få grepp om pilen om den satt sig fast.

När Konsumentverket fick kännedom om den farliga leksaken gick det på torsdagen ut med en varning och krävde att förlaget, Egmont, omedelbart återkallar det aktuella numret av Kalle Anka (nummer 47, den 17 november) från affärerna eller ser till att tidningen säljs utan leksakspistolen.

Samma dag vände sig Egmont till Konsumentverket, beklagade det inträffade och meddelade att det omedelbart skulle dra tillbaka produkten från återförsäljarna, skriva till prenumeranterna och lägga ut varningsinformation på hemsidan.

Sugproppspilar har tidigare orsakat dödsfall. För sex år sedan kvävdes ett nioårigt svensk barn och dödsfall har också inträffat i England och USA.

Trots att Konsumentverket slagit larm förr och krävt att leverantörer ska dra tillbaka de farliga, och därmed förbjudna, leksakerna har de vid flera tillfällen dykt upp på marknaden.

-Det finns lagstiftning och standarder för hur en leksak ska vara för att få säljas men tyvärr är det inte alltid alla leksaker uppfyller kraven, konstaterar Lotta Danin, enhetschef vid Konsumentverket.

I slutändan kan domstol få pröva om leksaken får finnas på marknaden. I somras förbjöd Marknadsdomstolen ett bolag att sälja leksakspistoler med sugproppspilar. Även om bolaget inte längre sålde produkten slog domstolen fast att säljförbudet skulle vara förenat med ett vite på 400000 kronor.

TT