Massiva protester mot Bush och Blair

Tiotusentals demonstrerade mot toppmötet

Foto: Max Nash/AP
Tiotusentals demonstranter fyllde Londons gator i protest mot USA:s president George W Bush besök i London.
NYHETER

LONDON

London var en belägrad stad på torsdagen. Innanför mångdubbla polisled diskuterade Tony Blair och GeorgeW Bush morgonens terrordåd i Istanbul, samtidigt som tiotusentals demonstranter under ett jättelikt polispådrags vakande ögon fyllde gatorna i protest mot toppmötet.

-Detta är ett krig som slår mot hjärtat av allt vi håller kärt, sade den brittiske premiärministern Blair på sin presskonferens med USA:s president Bush om Istanbulattackerna som tros ha utförts av terroristnätverket al-Qaida.

När de två ledarna sedan drog sig tillbaka för en stilla lunch i kändiskocken Nigella Lawsons regi var kontrasten total mot oväsendet och kaoset ute på gatorna, bara ett stenkast bort i Londons politikerkvarter. Helikoptrar smattrade ovanför, polismotorcyklar ilade fram och åter med tjutande sirener och demonstranter ropade slagord och blåste i visselpipor.

Demonstranterna utom hörhöll

Det var nog tur att Blair och Bush satte sig till bords innestängda på Downing street, utom syn- och hörhåll från det brokiga protesttåg som ringlade fram via Westminster till den traditionella samlingsplatsen Trafalgar Square - många plakat höll en allt annat än aptitretande ton i ocensurerat förakt för det som uppfattas som ledarnas hyckleri.

''Att kriga för att få fred är som att knulla för att bli oskuld'', hette det på några unga punktjejers skylt, som möttes med uppskattande visslingar och hejarop. En annan visade tydligt var demonstranterna tycker att den ondskans axel Bush talat om går: upp i hans egen bak.

När skymningen föll hade inga större bråk rapporterats, och organisatörerna i alliansen Stop the War sade sig hoppas på en upprepning av den rekordstora protestaktionen i februari. Då demonstrerade hundratusentals människor mot Irakkriget i vad som beskrevs som den största gatuprotesten i den brittiska huvudstaden någonsin.

Diskuterar Kuba-fångarna

Vid presskonferensen tidigare på torsdagen uttalade sig Blair och Bush också om fångarna i USA:s omstridda fångläger på Guantanamo-basen på Kuba.

-De behandlas på ett humant sätt, vi går igenom dem fall för fall, sade Bush.

-Vi diskuterar saken och den kommer att lösas, inte i dag men snart, bekräftade Blair om de brittiska medborgarna på Guantanamo.

Frågan om frihandel och det bubblande handelskriget mellan EU och USA var känslig - Blair har inför presidentens besök gjort klart att Storbritannien står på EU:s sida och är kritiskt mot USA:s ståltullar.

-Du får svara först, log Blair.

-Premiärministern har tagit upp det här, inte en gång, inte två gånger - utan tre gånger, svarade Bush småskrattande.

-Han tänker på det, jag tänker på det. Vi tittar på det just nu och vi ska fatta ett beslut.

-Vi har uttryckt vår åsikt och presidenten är medveten om den, fyllde Blair i.

Henrik Samuelsson/TT