”Jag är oerhört tacksam att jag lever”

Jacob, 19, berättar om helikopter- kraschen

Foto: Roger lundsten
Ende överlevande från helikopterkraschen, Jacob de Vries, berättade på onsdagskvällen om olyckan.
NYHETER

Klädd i uniform mötte Jacob de Vries pressen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Med samlat lugn berättade han det han kom ihåg från tisdagens helikopterkrasch.

- Jag är oerhört tacksam att jag lever, säger han.

En käkfraktur och några svullnader i ansiktet är de enda synliga tecknen på att 19-årige Jacob de Vries från Jönköping överlevt den värsta helikopterkraschen i Sverige på över 30 år.

När han och hans kolleger var på väg ut till fartyget Märta Collin som de skulle träna vinschövningar med hände något. Därefter har Jacob inga minnen förrän han ligger i vattnet och kämpar för sitt liv.

- Minnesluckan slutar när jag ligger i vattnet jämte vrakdelar från helikoptern, jag hade flygfotogen i ansiktet och smärtor i ryggen. Jag ropade efter hjälp och efter tio sekunder vände jag mig om och såg ljuset från räddningsfartyget komma, säger Jacob.

Var aldrig rädd för att dö

Han berättar att han började förstå att något riktigt allvarligt hade hänt först efter att han räddats av besättningen på fartyget Märta Collin. Han var dock aldrig rädd för att dö.

- Jag kände redan på väg till ambulansen att det här kommer att gå bra, det här överlever jag, säger han.

Jacob de Vries har själv valt att gå ut och berätta om det som hände för att bilden av kraschen ska bli så sann som möjligt. Han sörjer sin vänner och kolleger djupt.

- Jag sörjer de sex som miste livet, sade de Vries. Flera av dem hade jag lärt känna under min värnpliktstid och lärt mig uppskatta som vänner. Det är jobbigt att inte kunna träffa dem igen.

Han har bara några veckor kvar av sin tid som värnpliktig och om ett par dagar fyller han 20. Om någon dag kan han troligen lämna Sahlgrenska sjukhuset.

- Det har gått två dagar nu efter olyckan. Jag mår bra. Jag har en liten fraktur till vänster på käken och tre kotor har fått sig en smäll men allt kommer att läka av sig själv, säger han enligt TT.

Åsa Asplid