Se "Twin Peaks" - under en hel natt

David Lynch klassiska serie sträckvisas på Mondo

1 av 2
SKRUVAD AMERIKANSK DRÖM Vem sköt Laura Palmer - en av tv-historiens mest angelägna frågor.
NYHETER

David Lynch är årets hedersgäst på Stockholms Filmfestival.

Det uppmärksammas på flera sätt.

I kväll kan du bland annat titta på tv-serien "Twin Peaks" - hela natten.

"Vem mördade Laura Palmer?" I början av nittiotalet var det en av tv-historiens mest angelägna frågor. Fullt jämförbar med "Vem sköt JR?"

Surrealistisk

"Twin Peaks" var något mer och betydligt större än regissören David Lynchs stora och breda genombrott. Kombinationen av noirsåpa och mordmysterieum var och är en av de mest surrealistiska skildringarna av den amerikanska drömmen. En sorts omvänd ansiktslyftning av den skönhetsopererade ytan.

Det finns bara en sak som tittaren kan vara säker på när det gäller skogshuggarstaden Twin

Peaks, vare sig det handlar om förvirrade kvinnor med en stubbe i famnen, dansande dvärgar, förbjudna bordeller med röd inredning, Agent Cooper, demonen Bob och ugglorna i träden - inget är som det ser ut vara. Alla har åtskilliga skelett i garderoben - och ännu fler i skogen.

Startskott

"Twin Peaks" var också startskottet för alla tv-serier som var lika påkostade, avancerade, utmanande och innovativa som vad som helst från filmfabrikerna i Hollywood eller Frankrike. Fröet "Twin

Peaks" sådde blommar fortfarande med oförminskad styrka, bland annat i "Six feet under".

Åtta avsnitt från seriens första säsong visas i ett sträck i kväll på Mondo. Mardrömmen börjar 23.30. Repris i morgon på Zita.

Markus Larsson