Blodbadet – en signal till Bush & Blair

NYHETER

ISTANBUL

Istanbulattentaten var en tydligt signal till Tony Blair och George W Bush.

Medan de satt i London och pratade om hur de är på väg att vinna kriget mot terrorismen så bevisade terroristerna motsatsen.

”Vi kan slå till oavsett vad ni säger”, är budskapet.

Gårdagens självmordsattacker med kraftiga bomber som detonerade i olika delar av staden med bara några minuters mellanrum pekar ännu en gång mot terrornätverket al-Qaida.

Men det kan lika gärna handla om inhemska grupper som kopierar al-Qaidas metoder.

Med 14 000 poliser som skyddade London var det enklare för terroristerna att slå till mot brittiska intressen i Turkiet. Ett övervägande muslimskt land där attentatsmännen lätt smälter in.

Väst – och islam

Turkiet är dessutom ett av få provästliga länder i den muslimska världen. Ett i fanatikernas ögon oönskat bevis på att det går att vara både muslim och västvänlig.

Vad är syftet? Det lutar åt en kombination.

Inhemska grupper vill sända en varning till den turkiska regeringen att inte fortsätta närmandet till väst och EU.

Attentatsmän med utländska kopplingar vill underblåsa konflikten mellan öst och väst. Mellan islam och andra religioner.

I båda fallen gäller att ju hårdare myndigheterna i landet eller USA och övriga västvärlden slår tillbaka desto mer gynnar det terroristernas intresse. De drömmer om att övriga världen ska anta skepnaden av Israel. Där åtföljs varje självmordsattack av hämnd mot i de flesta fall oskyldiga offer. Handlingar som ytterligare underblåser det palestinska hatet. På samma sätt hoppas terroristerna att attentaten i Turkiet, Irak, Bali och många andra platser ska mana på det heliga kriget mot den otrogna västvärlden.

Slåss mot övermakt

I dag är al-Qaida framförallt en idé om hur en på pappret helt underlägsen part kan föra ett krig mot övermakten. Idén förs vidare av muslimska fanatiker runtom i världen.

Turkiet är en brygga mellan öst och väst. Nu har landet tagit över Tysklands roll som frontlinjen under kalla kriget. Skillnaden är att kriget numera handlar om terror.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM