Bomben slet allt i stycken

Svenskar vittnen till terrordåden i Istanbul

1 av 4 | Foto: AP
27 döda i två attentat Det var totalt kaos utanför det brittiska konsulatet efter attacken. Klockan 11.12 brakade en bil, fullastad med sprängmedel, med hög fart in i konsulatet. Explosionen blev enorm. Bara två minuter tidigare hade terroristerna slagit till mot HSBC-bankens kontorshus.
NYHETER

ISTANBUL

Plötsligt slets förmiddagen sönder av ett fruktansvärt dån.

För andra gången på mindre än en vecka hörde Ingmar Karlsson ljudet av terroristernas bomber.

Han visste det inte då, men i samma ögonblick dog hans vän, den brittiske konsuln Roger Short, bara några hundra meter därifrån.

Fredag 21 november 2003

I går kväll skulle Short ha ätit middag hemma hos Ingmar Karlsson.

- Han var en av mina bästa vänner.

Bomben i centrala Istanbul var riktad mot det brittiska konsulatet. Men den slog med urskillningslöst ursinne mot alla som råkade finnas i närheten.

Kvinnor, barn, gamla män. Vanliga flanörer och shoppare slets i stycken. Kristen eller muslim spelade ingen roll. Scenerna var vedervärdiga.

Skräck och splitter

- Jag gick ut på gatan och hann inte mer än en kort bit förrän jag såg glassplitter överallt. Människor var skräckslagna, säger Sveriges generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson.

Tre svenska studenter satt i en föreläsning en kilometer bort. Plötsligt började klassrummet skaka och rutorna vibrerade, berättar Armin Musaefendic, 20, från Jönköping.

Lektionen avbröts och skolans studenter samlades utanför skolhuset.

Där stod de i 15 minuter - då kom smäll nummer två.

- Nu vill jag bara hem, säger svenska studenten Taygun Kenani.

Armin, Taygun och Erin Jukovic som läser vid Handelshögskolan i Jönköping är utbytesstudenter i Turkiet.

Vill hem till Sverige

- Jag och Erin har bestämt oss för att lämna Istanbul. Det känns alldeles för osäkert, berättade Taygun sent i går kväll.

Flera svenskar i staden skakades av bombattackerna. Svenska Ericsson-anställda Caroline Özdemir-Sodini blev instängd på sitt kontor på grund av säkerhetsrisken.

Marianne Alstermark, vid reseförsäkringsbolaget Euro-Center, satt på kontoret bara någon kilometer från attentatsplatsen.

- Arbetskamrater till mig förlorade goda vänner vid förra attacken. Det var en kvinna, gravid i fjärde månaden, som var i en av synagogorna tillsammans med sin man. De sprang ut men klarade sig inte. De dog hand i hand.

Träffades nyligen

För Ingmar Karlsson är det en svart dag. Terrorismen har plötsligt kommit mycket nära.

- Roger och jag träffades senast i går. Han var inte orolig för egen del. Säkerheten runt konsulatet var stark och han åkte alltid i en bepansrad bil.

- Vi skulle ha haft middag i kväll. Med Roger Short som hedersgäst. Istället har min hustru försökt stötta hans fru.

Short var ett av de 27 dödsoffer som krävdes när en självmordsbombare i en vit skåpbil körde in i grindarna på brittiska konsulatet och en annan sprängde sin bil utanför den brittiska banken HSBC. 450 personer skadades. Dödssiffran kan stiga.

Senol Mandaks butik ligger ett kvarter från brittiska konsulatet. Han hörde två explosioner med tio sekunders mellanrum.

- Ingen vågade gå ut. Vi var livrädda och chockade. Jag hörde folk skrika ute på gatan men kunde inte förmå mig att gå ut.

Hans varor har slängts huller om buller av tryckvågen. Allt ligger i en enda röra. En av hans bästa vänner, en frisör, fick halva huvudet bortblåst av explosionen.

- Attentatsmännen är vettvillingar. Det är hemskt för oss turkar.

Ute på gatan knastrar glassplittret. Däckrester, pappersbitar och kroppsdelar. Allt ska undersökas för att få fram attentatsmännens identitet.

Hysteri på gatorna

Polismännen skriker och blåser i visselpiporna. Stämningen är uppjagad.

Trots fyra terrordåd på fem dagar har Ingmar Karlsson inga tankar på att slå igen konsulatet.

- Jag har svårt att se att Sverige skulle vara ett mål för dom här terrorgrupperna. Jag hoppas att deras arsenal av mänskliga bomber sinat nu.

Wolfgang Hansson, Claes Petersson