Sju gripna för terrordåden

Självmords- bombarna misstänks stå bakom flera attentat

NYHETER

Sju personer har gripits misstänkta för inblandning i terrordåden i Istanbul.

De två självmordsbombarna har identifierats som turkiska medborgare.

Turkisk polis meddelade i dag att de två självmordsbombare som utförde terrorattentaten i går, har identifierats som turkiska medborgare, rapporterar tidningen Hürriyet.

Enligt tidningen har polisen även gripit sju personer misstänkta för inblandningar i bombdåden mot brittiska konsulatet och den brittiskbaserade storbanken HSBC i Istanbul i går som krävde 27 människors liv och skadade minst 450.

Polisen har inte bekräftat tidningens uppgifter men utrikesminister Abdullah Gul har bekräftat att gripanden har gjorts. Han vill dock inte gå in på närmare detaljer.

Al Qaida-nätverket bakom dåden

Enligt ett meddelande som både har sänts till arabisk press och publicerats på en islamistisk hemsida på internet var det gruppen Abu Hafs al-Masris brigader som låg bakom terrorattentaten.

Gruppen, som påstås ha kopplingar till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida, har tidigare tagit på sig ansvaret för attentatet förra lördagen då två synagogor i Istanbul sprängdes och 23 dog.

''Abu Hafs, egyptiern'' som namnet betyder, syftar på Muhammad Atif, en ledare inom al-Qaida som dödades i Afghanistan förra året.

I meddelandet, som bland annat ställts till tidningen al-Quds al-Arabi, hette det att gruppen angripit brittiska mål för att ''krossa freden i Storbritannien som bekämpar islam''.

Susanne Nylén, TT