Kinas värsta serie- mördare har erkänt

Slog ihjäl sina 65 offer med yxa och spade

NYHETER

PEKING

Den man som gripits för 65 mord i centrala Kina har erkänt att han slog ihjäl sina offer med yxa eller spade när de sov, rapporterade kinesiska tidningar på fredagen. Yang Xinhai kan vara en av de värsta seriemördare som världen har sett.

Enligt tidningen Pekings Nyheter ska den 35-årige Yang ha sagt till polisen att han gjorde en två år lång mordrundresa i provinserna Henan, Anhui, Shandong och Hebei. Vid 22 tillfällen tog han sig in i bostäder ute på landsbygden och slog ihjäl hela familjer. Han anklagas också för 23 fall av våldtäkt under överfallen.

Av de 22 angreppen inträffade 17 i provinsen Henan, många av dem i det fattiga området Zhumadian där Yang föddes och växte upp under miserabla förhållanden. Fem personer överlevde attackerna men med allvarliga skador i huvudet.

Spionerade länge

Tidningen skriver att Yang cyklade från plats till plats och inte sällan spionerade länge på byborna för att utröna vilka hus det var lättast att ta sig in i. En gång var tillhygget en yxa stulen ur ett annat hus i samma by dagen före. Vid ett annat tillfälle bröt mannen sig in i en byggnad mitt i natten för att stjäla pengar. Nästa natt återkom han, mördade familjen och våldtog tonårsdottern.

De flesta dödade han med slag mot huvudet, och brottsplatserna sölades ner till den grad att grannar som upptäckte morden chockades av åsynen. Ofta lämnade han också kvar ett par blodiga vita handskar.

Inåtvänd elev

Yangs föräldrar har berättat för pressen att deras son, yngst av fyra barn, en gång var en lovande men introvert student. Han lämnade hemmet när han gick i gymnasium och återvände därefter sällan. Den 3 november greps han av polis vid en rutinkontroll i staden Cangzhou i Hebei. Först genom DNA-prover fann polisen att den gripne var efterspanad i fyra provinser för 65 mord.

De senaste massmorden skedde den 5 och den 8 augusti, då två familjer i Hebei-byarna Lidao (tre personer) och Dongliangxiang (fem personer) slaktades. I det sista fallet förgrep Yang sig också på två tonåriga flickor sedan de dödats.

TT-AFP