Svenska soldater i strid i Kongo-Kinshasa

Uppemot 20 fiender dödades

NYHETER

Svenska elitsoldater deltog i somras i dödliga strider i Kongo-Kinshasa.

Inga svenskar skadades men uppemot 20 motståndare dödades i striderna avslöjade styrkans chef på fredagen.

Nu kritiserar ÖB regeringen för att styrkan inte får sättas in om Sverige skulle utsättas för ett terrorangrepp.

Den svenska elitstyrkan särskilda skyddsgruppen (SSG) hamnade i strider flera gånger under uppdraget i Kongo. Styrkan är mogen för de svåraste av uppgifter, sade ÖB Johan Hederstedt.

Han visade för ovanlighetens skull prov på ilska när han kritiserade politikerna för att de inte tillåter att SSG sätts in om Sverige skulle utsättas för storskaligt terrorangrepp.

-Det är som de tror vi lever i en isolerad liten värld. Det är för dem som om inget har hänt i världen, som om Estonia inte hänt, som 11 september inte hänt, som Anna Lindh-mordet inte hänt, utbrast ÖB.

Alla andra talar om samarbete mot terror, även militärt. Men inte i Sverige.

Okloka politiker

- Det är oklokt att avstå från möjligheten att använda SSG mot terrorister, utbrast den normalt så försiktige ÖB, som avgår om en månad.

SSG-chefen, överstelöjtnant Hans X (namnet hemlighålls av säkerhetsskäl) berättade att den svenska styrkan på max 80 man tillsammans med ungefär lika många franska elitsoldater utgjorde en slags brandkårsstyrka för EU-förbanden i Bunia. Det innebar att de sattes in i de svåraste och farligaste uppgifterna. Det var nära egna förluster många gånger men det blev, med en ishockeyterm, ''stolpe ut'' varje gång, sade Hans X.

Det var omöjligt att säga om det var franska eller svenska kulor som dödade motståndarna i striderna mot olika milisgrupper som terroriserade befolkningen.

Värre än Bosnien

ÖB fastslog att detta var de hårdaste strider svenska förband deltagit i sedan förra Kongokrisen för över 40 år sedan. Det var värre än i Bosnien.

Den svenska styrkan bestod till två tredjedelar av SSG-soldater och till en tredjedel av fallskärmsjägare.

-Våldet i Bunia övergår vad man kan föreställa sig, sade Hans X. Vapen fanns överallt och de hade lätt att ta till dödligt våld.

EU-truppen fick inte öppna eld utan att själv bli beskjutna, vilket ökade riskerna för egna förluster.

Innan styrkan åkte ned i midsomras oroade man sig över risken att behöva slåss mot barnsoldater. Så skedde inte, varje gång detta hotade kastade barnen vapnen och smet ut en bakväg, som EU-styrkan alltid lämnade öppen för dem. Hade barnen öppnat eld skulle den ha besvarats.

Mördare fick löpa

Hans X berättade om den frustration hans förband kände när de vid ett tillfälle kom för sent till en by som härjats av gerillaförband. Ett 20-tal invånare hade lemlästats ''på det mest bestialiska sätt'' i byn.

Där satt fem milismän som deltagit i massakern kvar, omtöcknade av droger. ''Höga som skyskrapor'', enligt Hans X.

Men svenskarna och fransmännen kunde inte skjuta dem på fläcken eller ens arrestera dem. De fick löpa sedan man försökt identifi era dem.

Uppgifterna om att SSG deltog i strider i Kongo-Kinshasa har varit kända tidigare men att de var så här blodiga har inte avslöjats tidigare.

Thomas Höjeberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM