Kungen vill ha pengarna ifred

Mer pengar och ingen insyn i kungafamiljens ekonomi

NYHETER

Kungen tycker inte att svenska folket behöver veta vad kungafamiljen gör med sina pengar.

Trots att familjen får 45 skattemiljoner om året finns det ingen anledning till bättre insyn i hovets leverne.

– Man går inte in till vem som helst och ser vad de gör, säger kungen.

Foto: tommy mardell
Kung Carl Gustaf får 87 miljoner för att få det kungliga hovet att gå runt och 45 miljoner till privata utgifter och representation.

Det är inte gratis att driva ett kungligt hov. Kung Carl Gustaf har drygt 200 anställda och för att få allt att gå runt krävs det pengar.

Varje år får kungen 87 miljoner kronor av skattebetalarna för att klara av sina kungliga plikter och att driva de Kungliga Hovstaterna. Men det är inte tillräckligt anser kungen.

– Det är klart att det ser jättemycket ut, men det är det inte, jag är inte ensam, säger kung Carl Gustaf till Rapport.

Han skulle gärna satsa mer på forskning och renovera fler byggnader, men det är projekt som får vänta till svenska staten hostar upp fler miljoner.

Liten insyn bra

Kungafamiljen får dessutom ett apanage på 45 miljoner kronor om året, pengar som går till privata utgifter och representation.

Även om de pengarna också kommer från skattebetalarna anser inte kungen att det angår svenska folket vad han gör för dem. Insynen är idag obefintlig när det gäller den kungliga privatekonomin och så bör det fortsätta enligt kungen.

– Jag tycker det är bra. Man går inte in till vem som helst och ser vad de gör. Man vill ha någonting för sig själv, säger han.

Åsa Asplid