Gärna vatten - men inte ur kran

Flaskvattnets långa väg till Sverige inte bra för miljön

NYHETER

Vrid på kranen - och drick.

Det populära vattnet på flaska är nämligen rena miljöboven.

- Det är helt orimligt att frakta hit vatten som tappats i Italien, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm.

Foto: AFTONBLADET
LÅNGVÄGA VÄTSKA Det vatten på flaska som vi gärna dricker i Sverige transporteras långa sträckor för att nå våra munnar. Louise Ungerth på Konsumentföreningen i Stockholm är kritisk.

Svenska folket bälgar i sig buteljerat vatten. 10,6 liter/person/år, en fördubbling på tio år. Trots att det kommunala kranvattnet generellt är mycket bra.

Enligt Världsnaturfonden går det åt cirka 1,5 miljoner ton plast/år för att producera flaskor till 89 miljarder liter vatten. Och 20 miljarder liter av dessa exporteras.

Louise Ungerth understryker att det inte handlar om köpbojkott.

- Folk får dricka vad de vill, men vi vill sprida miljöaspekterna. Förutom transporterna blir det väldigt mycket förpackningar, även om en del återvinns så frestar förpackningsmängderna på miljön.

Duger lika bra

Ingegerd Rosborg, doktorand i dricksvatten och hälsa vid Lunds universitet, håller inte med om att allt kranvatten duger lika bra.

- Många städer tar ytvatten med låga halter av kalcium och magnesium som vi vet skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, minskar benskörheten och den försämrade kognitiva funktionen vid åldrande.

När hon förra året undersökte 33 mineralvatten var det bara 13 som höll de rekommenderade halterna av kalium, kalcium, magnesium och bikarbonat. Expertens råd är att variera märke men fortsätta med flaskvatten som, i kolsyrad form, gynnar matsmältningen.

Men det flaskvatten som ökar mest i dag är vatten utan kolsyra.

- Spendrups Linné har tillsatts konserveringsmedel för att klara sig längre och Carlsbergs Stilla Nouveau har tappats i Italien med en speciell metod som hämmar bakterietillväxten.

- Varken konserveringsmedel eller frakt ända från Italien kan anses vara rimligt, säger Louise Ungerth.

Även tyskt vatten

De vanligaste importländerna är Frankrike, Norge och Italien men även tyskt, slovenskt och spanskt vatten når Sverige.

På Svenska bryggareföreningen hänvisar man till kunderna.

- Det är konsumenternas val, säger informationschefen Cathrine Andersson.

Avstånd från Stockholm

Så mycket mer dricker vi nu

Britt Peruzzi