Reportern ljög om Anna Lindh-intervju - hamnade i finska skvallerpressen

NYHETER

MALMÖ

Under täckmanteln att hon arbetade för Sveriges Radio fick reportern en intervju med Bo Holmberg om hans sorg efter Anna Lindh.

Men intervjun var aldrig avsedd för radiolyssnarna. Reportern sålde den till finska skvallertidningar.

Sveriges Radio skakas nu av skandalen som skadar hela företagets höga trovärdighet.

Den kvinnliga reportern vid lokalradiostationen i Sörmland riskerar att få sparken. Ärendet avgörs vid ett sammanträde på personalavdelningen på måndag.

- Det är mycket allvarligt. Hon har burit sig illojalt åt mot företaget och mot Bo Holmberg, säger Wanja Wide, förhandlingschef på Sveriges Radio.

För websidan

Det var i oktober som reportern fick intervjun med Bo Holmberg, landshövding i Sörmland. Med sig till intervjun hade hon en fotograf. När Bo Holmberg undrade varför sa hon att det var för en bild till webbsidan.

I början av november publicerades intervjun i den finska tidningen Hymy. Delar av intervjun användes också i en artikel i kriminalmagasinet Alibi.

Agerade direkt

När kanalchefen Marcella Simms fick veta att reportern missbrukat sin ställning vid Sveriges Radio agerade hon omedelbart. I tis-

dags polisanmäldes den kvinnliga reportern.

- Kanalchefen ringde hit och beklagade vad reportern har gjort, säger Ann Wikström, informationschef vid länsstyrelsen i Sörmland.

Blev vilseförd

Bo Holmberg, som blev vilseförd av reportern, vill inte kommentera det som hänt.

- Jag har inga krav på skadestånd, säger han.

Reportern misstänks också ha använt sin tjänstemobil till att ringa betalsamtal för sammanlagt 109 145 kronor.

- Det handlar inte om porr. Reportern ville veta sin framtid. Hon har ringt till något som heter tarot-linjen, säger Wanja Wide.

Förundersökning

Polisen har inlett en förundersökning angående olovligt brukande av mobiltelefon.

Intervjun under falsk förespegling är överlämnad till åklagare för bedömning om hur brottet ska rubriceras. Enligt Sveriges Radio handlar det om brott mot upphovsrätten.

Stanna hemma

Den kvinnliga reportern, som arbetat på Radio Sörmland sedan 1987, har kommit överens med sin chef om att hon ska stanna hemma från jobbet tills fallet är avgjort av personalavdelningen.

Per-Ola Ohlsson