Hells Angels byggde om polisstation

De körde till jobbet på mc med klubbmärken

1 av 4 | Foto: TOMMY MARDELL
här jobbade de Polisstationen ligger på andra våningen i Kista centrum, en förort i norra Stockholm. När fastigheten skulle byggas om anlitade ägaren en entreprenör som i sin tur gav uppdraget till en byggfirma med starka band till Hells Angels. Bland byggjobbarna fanns kriminella medlemmar i mc-klubben.
NYHETER

Den kriminella mc-organisationen Hells Angels har byggt om polisstationen i Kista i norra Stockholm.

"Byggjobbarna" avslöjades först när jobbet nästan var klart.

Minst en av dem är grovt kriminellt belastad.

Företaget Midgård Bygg AB anlitades när den övre våningen i ett tvåvåningshus i Kista centrum tidigare i år skulle byggas om till närpolisstation.

Bolaget ägs formellt av en medlem i en av Hells Angels supportergrupper och en flickvän till en av männen i Hells Angels Stockholmsavdelning.

Fram till för bara några veckor sedan var ytterligare en av männen i den kriminella mc-organisationen registrerad som ägare.

Dessutom är flera av företagets anställda, män som deltog i ombyggnaden av polisstationen, medlemmar i Hells Angels.

Åtalad för misshandel

Enligt en källa med god insyn i mc-brottsligheten är två av "byggjobbarna" välkända av polisen:

Presidenten i Hells Angels Stockholm. Ostraffad, men åtalad för misshandel. Rättegången har dock skjutits upp eftersom mannen har läkarintyg på att han lider av panikångest.

En 35-årig man som i mitten på 1990-talet dömdes till sju års fängelse sedan han tagit sig in hemma hos en restaurangägare i Stockholm mitt i natten.

Tillsammans med en kumpan kedjade han fast mannen och hans hustru med handbojor och hämtade sedan parets tvåårige son. Barnet lyftes upp framför föräldrarna och fick en revolver tryckt mot huvudet. Männen försvann sedan med bytet, cirka 20 000 kronor.

Under ombyggnaden av polisstationen, som pågick i flera månader, gjorde männen ingen hemlighet av att de tillhörde Hells Angels. De körde till exempel till jobbet på motorcyklar med mc-klubbens emblem på.

Hantverkare anade oråd

Det var just motorcyklarna som fick andra hantverkare i Kista centrum att ana oråd i augusti i år.

De vände sig till polisen som snart kunde konstatera vilka byggjobbarna egentligen var.

- Vi kontaktade Kista Gallerier och krävde att Midgård skulle bytas ut. Och så skedde också, säger en polis.

Hells Angels var inblandat i bygget i flera månader innan det avslöjades. Men polisen tror inte att den kriminella organisationen kommit över känslig information om lokalerna, som till exempel var vapenskåp finns.

Uppdraget att bygga om lokalerna gick till företaget FSG Bygg AB som i sin tur anlitade Midgård som underentreprenör till en stor del av jobbet.

- Jag har inga kommentarer. Jag känner inte till att vi använt oss av detta företag i det här fallet, säger Peter Tulingsson, vd på FSG.

Aftonbladet var i går även i kontakt med en av männen bakom Midgård. Inte heller han ville uttala sig.

Dömda för mord och grova brott

Oisín Cantwell