Ny maskin står för både tvätt & etikett

Nu är det slutslarvat med tiden

NYHETER

Trött på grannen som snor din tvättid?

Nu introduceras det elektroniska bokningssystemet som gör det omöjligt för den som inte bokat tid att ens sätta på tvättmaskinen.

Arga lappar, gräl och till och med slagsmål. Tvättstugan är skådeplats för mycket aggression grannar emellan.

Exempelvis gjordes bara i Stockholm 51 polisanmälningar förra året angående tvättstugerelaterade bråk.

Strid om tider

Den vanligaste konfliktorsaken är stöld av annans

tvättid, vilket har uppmärksammats av flera tvättmaskinstillverkare. Flera av dem har konstruerat elektroniska bokningssystem.

Systemet kopplar samman bokningar med tillträde till tvättstugan och användning av utrustningen. Den som inte bokat tvättid kan helt enkelt inte öppna dörren till tvättstugan eller starta maskinen. Det kan inte heller uppstå bråk om vem som bokat och när.

Omöjligt att sno åt sej en annans tvättid alltså.

Aftonbladet hälsar på i en tvättstuga i Kärrtorp strax utanför Stockholm för att se hur tvättandet, och de eventuella konflikterna, förlöper. Redan anslagstavlan anger tonen. Inga arga lappar med hotfulla meddelanden så långt ögat kan nå.

"Man blir förbannad"

Lasse Österdahl och Gert Persson säger att det aldrig är bråk i deras tvättstuga. Men de kan förstå behovet av elektroniska bokningssystem.

- Det är klart att man blir förbannad om någon tar ens tvättid, och då verkar det här systemet fungera bra.

- Men ibland verkar det som att vissa tar ut andra frustrationer i tvättstugan och överreagerar om det finns minsta ludd kvar i filtret på torktumlaren, säger Lasse Österdahl.

Anna Lindström