Svensk avslöjade terrorsammansvärjning

Företag försökte köpa ett halvt ton giftiga kemikalier

NYHETER

Terrorister i London försökte köpa ett halvt ton giftiga kemikalier.

Svenske Lennart Arlinger, chef för affärsutveckling på det biokemiska företaget Amershams Sverigekontor, avslöjade sammansvärjningen.

– Vi skaffade oss en bild av det hela som sade att det här inte var schysst, säger han.

Hösten förra året fick biokemiföretaget Amersham Biosciences en beställning på 500 kilo saponin, en dödlig kemikalie som kombinerat med andra gifter skulle kunna ta död på en människa.

Saponin används normalt i gram-mängd på laboratorier och den stora mängden gjorde att företagets exportkontrollsystem direkt anade oråd.

– Ja, de som beställde ordern var också lite suspekta, det var ett bolag i London vars namn inte sa någonting och som hade en postboxadress, vilket är märkligt i sammanhanget, säger Lennart Arlinger.

Saponin används i forskning för att öppna cellväggar. Arlinger var den som upptäckte att ämnet skulle kunna användas i betydligt dödligare syften.

– Det skulle kunna hjälpa till att göra andra giftiga ämnen farligare då de skulle kunna föras direkt in i cellerna, säger han.

Koppling till islamistisk grupp

Arlinger började tillsammans med exportkontrollorganisationen att göra efterforskningar om företaget och dess hemvist. Man lyckades inte spåra det, däremot hittade man via internet kopplingar till en islamistisk grupp.

Man valde då att kontakta beställaren och fråga vad de skulle använda den enorma mängden gift till. Svaret blev allt annat än tillfredsställande.

– De svarade något så märkligt som att de skulle använda det till ”as a fireretardent for rice, intended for human consumption”, alltså som nåt sorts skydd mot eldsvåda i ris som skulle användas för att ätas. Det är ett fullständigt nonsenssvar, säger Arlinger.

Amersham vägrade att utföra leveransen. Svenska myndigheter kontaktades istället omedelbart och fick besked om det misstänkta företaget. Sverige i sin tur förde larmet vidare till internationella myndigheter.

Efter några månader dök det anonyma företagsnamnet upp igen. Då i samband med att brittisk polis hittade spår av giftet ricin i en lägenhet i norra London.

Fyra personer dömdes senare för att ha utvecklat kemiska vapen, åtråvärda för terrorister.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM