Anhöriga riskerar att missa skadestånd

NYHETER

NEW YORK

De anhöriga till 11 september-offren börjar känna panik.

Bara 60 procent av dem har lämnat in skadeståndskrav, och om bara en månad går tiden ut.

Foto: AP
Bara 60 procent av de anhöriga till offren för terrorattacken mot New York har begärt skadestånd - och snart går tiden ut.

Offerfonden skapades av regeringen strax efter terrorattentaten 2001, främst för att skydda flygbolagen mot enorma stämningar. De som skriver under avtalet avsäger sig rätten till ytterligare stämningar.

Drygt hälften har krav

Bara 1 800 familjer, 60 procent mot förväntade 90-95 procent, har skrivit på. De har hittills fått i snitt 1,7 miljoner dollar per familj.

- Jag tror att de som missar tidsgränsen, av rädsla eller av sorg, befäster tragedin. Det här är ett tillfälle utan motstycke, säger administratören Kenneth Feinberg till New York Times.

Psykiskt pressande

Enligt anhöriga till offren är det psykiskt pressande att ta tag i pappersarbetet, det anses komplicerat och många behöver mer tid.

- Folk kommer att bli utan ersättning. Många har definitivt panik, säger William Doyle, vars son Joey dog i World Trade Center.

Larry Stewart, en advokat som arbetar gratis för familjerna, är förvånad över det låga deltagandet.

- När vi ser tillbaka på det här tror jag att sociologer kommer att försöka analysera varför så många människor inte ansökte, säger han.

Fredrik Virtanen