Influensa däckar hela kompaniet

Jonas,19, skickas hem från lumpen

NYHETER

Värnpliktige Jonas Gabrielsson, 19, packade ihop.

Däckad av influensan.

- Jag har läst att influensan dödat flera i England och hoppats att jag själv inte skulle smittas, säger 19-åringen som skickats hem från T2 i Skövde.

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
FEBRIG Värnpliktige Jonas Gabrielsson har drabbats av influensa - troligtvis den allvarliga Fujian. "Jag fick stora hostanfall och 40 graders feber", säger Jonas som ordinerades värktabletter, hostmedicin - och en sittplats på bussen hem till Trollhättan.

Smittskyddsinstitutet har rapporterat om 23 verifierade fall av influensa A. De drabbade är 19 personer under 27 år och 4 personer i 50-75-årsåldern men det är ännu oklart om det rör sig om den allvarligare Fujian.

- Men Fujian har dominerat i utlandsrapporterna. Av 53 typade influensastammar hör 41 till Fujian-liknande virus, säger Victoria Romanus, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Troligen Fujian

De första konstaterade fallen från Skövde förra veckan har följts av nya. Det är särskilt två kompanier som drabbats hårt av vad som misstänks vara Fujian.

- Förra veckan hade vi 13-14 fall och denna omkring 40 men typningen är inte klar än, säger garnisonsläkaren Mats Beckman.

Jonas Gabrielsson har bott i samma rum som tre kamrater som fick lämna förläggningen i förra veckan. Och i måndags började han själv känna sig svag.

- Jag fick stora hostanfall, 40 graders feber och var väldigt hängig.

Lever tätt ihop

Läkaren ordinerade värktabletter, hostmedicin - och en sittplats på bussen hem till Trollhättan.

- Vi bor i våningssängar, 14 gubbar i ett logement, så vi lever väldigt tätt inpå varandra, säger Jonas Gabrielsson.

Övning i tält

I förra veckan var dessutom samtliga värnpliktiga ute på övning, bodde i tält och kyldes ned vilket frestade på kroppen.

- Det började vid en pluton och har sedan spridit sig över hela garnisonen, till både P4 och T2, säger Mats Beckman.

Symptomen hos de värnpliktiga har varit hög feber, muskelvärk, rethosta och svaghet.

- Man har nästan kunnat peka ut dem i väntrummet. De har sett väldigt hängiga ut.

Drabbad i våras - då är du immun

Britt Peruzzi