Dålig sikt för dykare försenar bärgningen

NYHETER

GÖTEBORG

Bärgningen av helikoptern som störtade i Göteborgs skärgård i veckan kan dröja ytterligare någon dag. Den dåliga sikten vid lerbotten på haveriplatsen gör att dykarnas arbete tar lång tid.

Dykningarna, som görs av försvarets flygbärgningsgrupp, återupptogs på söndagsförmiddagen.

- Det går inte att säga när det första lyftet kan göras. Det kan bli under söndagen, men det är inte alls säkert, säger Bjarne Svensson, informationschef på Älvsborgs amfibieregemente, till TT.

- Dykningarna tar den tid de tar. Under lördagen dök man i fem omgångar. Men de sista gångerna var sikten bara 30-50 centimeter, och då går arbetet inte fort.

De stora vrakdelarna från den havererade helikoptern ligger på omkring tolv meters djup öster om Rörö, inte långt från Nordre älvs mynning.

- Dykarna håller fortfarande på med dokumentation. När den är klar, börjar man fästa tampar för att förbereda lyft. Sedan läggs fartyg på rätt plats ovanför vraket, så att man kan lyfta rakt upp, berättar Bjarne Svensson.

Helikopterns delar ska transporteras till Halmstad, där en hangar ställts i ordning.

Sex personer omkom i tisdagens olycka, som inträffade på väg till en övning. En värnpliktig ytbärgare kunde räddas, och har fått lämna sjukhuset.

TT