Majoritet vill avskaffa Systemet

NYHETER

MALMÖ

Mer än hälften av svenska folket vill avskaffa Systembolagets ensamrätt att sälja alkohol, visar en enkät av Temo. Var tredje svensk har blivit mer negativ till monopolet på grund av muthärvan.

Sedan Sverige gick med i EU 1995 har svenskarna tyckt allt bättre om att enbart Systembolaget får sälja alkohol i butik. Nu har kurvan vänt, skriver Sydsvenska Dagbladet. 53 procent tycket att monopolet är fel.

Monopolets främste fiende är en man med hög inkomst som är i 40-årsåldern. Han bor i södra Sverige och röstar på moderaterna.

Monopolets bästa vän är en ensamstående mor som bor i Norrland, inte har särskilt hög inkomst och röstar på miljöpartiet eller kristdemokraterna. Även bland socialdemokraterna och vänsterpartister är monopolets vänner i flertal.

Undersökningen omfattar 1 015 intervjuer under perioden 17-20 november. En tredjedel uppger att de blivit mer negativa till Systembolagets monopol sedan mutaffären avslöjats. Men samtidigt säger två tredjedelar att den inte alls har inverkat på deras inställning till Systembolaget.

- Det har inte gått någon skakning genom befolkningen. Det är tydligt, säger Temoanalytikern Arne Modig.

TT