Sjevardnadze avgick

Jubel på gatorna i Georgien

1 av 4 | Foto: AP
Oppositionens anhängare vällde in i parlamentsbyggnaden just då första sessionen efter valet skulle börja.
NYHETER

President Eduard Sjevardnadze avgår som Georgiens president.

Sjevardnadze bekräftade själv uppgifterna i georgisk tv på söndagskvällen.

Jubel och hurrarop utbröt omedelbart bland de tiotusentals demonstranter som står samlade utanför parlamentet.

President Eduard Sjevardnadze avgick som Georgiens president på söndagseftermiddagen.

Sjevardnadze bekräftade själv uppgifterna i georgisk tv, enligt Sky News.

– Jag anser att det är nödvändigt att göra det här, säger Sjevardnadze till nyhetsbyrån Interfax.

Det är ännu oklart vad den förre presidenten nu kommer göra, men enligt en av oppositionsledarna kommer Sjevardnadze inte att lämna landet.

"Historiens dom blir mild"

Michail Saakasjvili, en annan av oppostionsledarna och den mest troliga kandidaten till presidentposten, har lovat att garantera säkerheten för Sjevardnadze och hans familj, uppger AP.

– Presidenten har klarat av en mycket beundransvärd uppgift. Genom att avgå har han undvikit blodsspillan i landet. Historiens dom kommer att bli mild, säger Saakasjvili till georgisk tv.

Rysslands utrikesminister Igor Ivanov har lett förhandlingarna mellan presidenten och oppositionen. Förhandlingarna har skett på Sjevardnadzes residens strax utanför huvudstaden Tbilisi.

Struntade i ultimatum

Under söndagen blev allt tydligare att Sjevardnadze tappat kontrollen över landet. Presidenten ställde tidigare under dagen ett ultimatum som innebar att han var beredd att diskutera omval, alternativt att tidigarelägga nästa presidentval mot att oppositionen lämnade alla myndighetsbyggnader.

– Jag kräver att de lämnar de byggnader som de besatt med våld. Efter det kan vi träffas och prata. Det är ett nödvändigt krav. Det är, om ni så vill, ett ultimatum, sade Sjevardnadze.

Oppostionen struntade dock i alla ultimatum. Istället uppmuntrade ledarna de tiotusentals demonstranter som redan på lördagen intog landets parlament att ta över fler statliga myndighetsbyggnader.

"Har ingen rätt att ingripa mot folket"

Stora delar av Georgiens nationalgarde anslöt sig också till oppositionen under söndagen.

Tre befälhavare förklarade redan sent på lördagskvällen att de stöder oppositionen och tidigare under söndagen följdes de av ytterligare 50 soldater från säkerhetsstyrkorna.

– Vi har ingen rätt att ingripa mot folket och vi har beslutat oss för att ansluta oss till dem i stället, förklarade Georgij Gulua för AFP.

Jublande människor

Tbilisis gator var på lördagsnatten fyllda av tutande bilar och jublande människor med oppositionspartiet Nationella rörelsens rödvita flaggor i händerna. Fyra pansarfordon och ett tiotal bussar och minibussar fyllda med soldater bevakar inrikesdepartementet i Tbilisi.

Den dramatiska kuppen inleddes i går med att Georgiens parlament stormades, just då de nya ledamöterna skulle inleda sin första session efter valet den 2 november.

Rikast blev fattigt

Åsa Asplid