Nyval inom 45 dagar

Reaktionerna från omvärlden blandade

Foto: Sergei Grits/AP
Efter att bekräftelsen kommit att Georgiens president Eduard Sjevardnadze avgått utbröt jubel på Tbilisis gator.
NYHETER

Georgien kommer att hålla nyval inom 45 dagar.

Fram till dess kommer den förra talmannen, Nino Burjanadze, att axla rollen som president.

Presidentval ska hållas i Georgien inom 45 dagar sade en högt placerad oppositionsledare på söndagen enligt AFP.

Nino Burjanadze, talman i det gamla parlamentet, tar över som president i Georgien tills vidare.

Blandade reaktioner

Georgiens förre detta president Eduard Sjevardnadze är välkommen till Tyskland, om han nu skulle vilja det, deklarerade förbundskansler Gerhard Schröders kansli på söndagskvällen.

Sjevardnadze gjorde under sin tid som Sovjetunionens siste utrikesminister betydande insatser för att underlätta Tysklands återförening 1990, framhöll Schröders talesman Bela Anda.

EU hoppas att maktskiftet kommer att genomföras under fredliga former, sade en talesman för unionens utrikespolitiske representant Javier Solana till AFP.

– Vi hoppades att situationen skulle lösa sig utan våld, och det ser ut att gå i den riktningen, sade Solanas medarbetare Cristina Gallach hoppfullt.

Solana överlade under söndagen med regeringarna i både Ryssland och USA. EU har också beslutat skicka sitt Kaukasien-sändebud, finländaren Heikki Talvitie, till Georgien.

I grannlandet Turkiet uttryckte utrikesminister Abdulla Gül oro. Även han vädjade enligt nyhetsbyrån Anatolia om en fredlig utveckling.

Från Ukrainas president Leonid Kutjma, som i lördags fördömde oppositionens övertagande av parlamentet som ''författningsvidrigt och oacceptabelt'', hade ingen ny kommentar inkommit.

Freivalds positiv

Utrikesminister Laila Freivalds anser det viktigt att EU engagerar sig i Georgien.

Hon hälsar också president Eduard Sjevardnadzes avgång med tillfredsställelse.

– Det är naturligtvis ett steg framåt att den akuta krisen fick en fredlig lösning, så att det just nu i alla fall inte är risk för upptrappning av något våld, och det är väldigt tillfredsställande, säger Freivalds, till TT.

– Det som nu måste ske, är att man kan omhänderta situationen och gå vidare, att skapa en ledning, ta hand om de många problem som finns att ta itu med - ett nytt val, korruptionen och missnöjet, fortsätter hon.

''Egna intressen''

Hon påpekar att Ryssland och USA redan engagerat sig i Georgien. EU måste också göra det, eftersom landet ingår i unionens närområde, anser Freivalds.

Hon ''förutsätter'' att EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana engageras, och pekar på EU:s representant för södra Kaukasus, finländaren Heikki Talvitie.

– Han borde snabbt kunna fylla något slags funktion här, anser Freivalds.

TT: Är det lämpligt att ryske utrikesministern Igor Ivanov snabbt kom till Georgien?

– Jag tror i och för sig att det är bra att utomstående går in och aktivt deltar. Men det är klart att Ryssland har sina egna intressen. Och det är bland annat därför jag tycker det är så viktigt att EU blir mycket aktivt, svarar Freivalds.

Hon säger att hon vill se en ''bredare lösning''. Men hon kan inte i dag, med snabb händelseutveckling i Georgien, säga hur en sådan lösning kan se ut.

Hon har noterat att även ''landets tjänstemän har vidgått'' att det förekommit ''omfattande valfusk''.

– Utan det fusket hade valresultatet antagligen varit ett helt annat, säger hon.

Sverige-EU

TT: Ändå är det ju ett slags utomparlamentarisk rörelse som pågår?

– Ja. Det är det som gör att man måste få någon uppgörelse mellan de inblandade parterna, så att man kan få ordning i landet medan man förbereder sig för nya val.

Freivalds ser EU som viktigaste kanal för Sverige att agera genom. Men beroende på vilka åtgärder som kan behövas, kan också enskilda länder gå in, säger hon.

– Så vi följer utvecklingen mycket noga och funderar över hur vi kan bidra.

TT