Därför vägrar han erkänna

24-åringen håller tyst - efter åtta veckor i häktet

1 av 2
NYHETER

I dag har den 24-årige man som misstänks för mordet på Anna Lindh suttit inlåst i två månader.

Trots ett 20-tal förhör nekar han fortfarande till mordet.

Aftonbladet har frågat experterna om varför han inte erkänner.

Om två veckor fyller 24-åringen år. Men något firande av 25-årsdagen lär det inte bli i cellen på Kronobergshäktet.

- Nej, trams. Man kan ju inte fira när man sitter i häkte. Det finns väl inget att fira då, säger hans advokat Peter Althin.

Övertygade

Polisen är övertygad om att rätt man är gripen. Men trots att bevisningen som lagts fram mot 24-åringen är stark fortsätter han att neka till att ha någonting med mordet att göra.

- Min klient har samma inställning som tidigare, säger Peter Althin.

Möjligheten finns att mannen nekar för att han är oskyldig. Men experter håller det för osannolikt och ger i stället andra förklaringar.

- Det kan vara så att man vill framstå som oskyldig i andras ögon och vinna poäng på det. Man kan också upprepa detta så ofta att det blir ett självbedrägeri, säger Pär-Anders Granhag, forskare inom rättspsykiatri vid Göteborgs universitet.

- Ett vanligt skäl är rationellt, att man har en idé att man ska klara sig. I psykologisk mening handlar det ofta om skuld, säger kriminologen Leif G W Persson.

24-åringen greps den 24 september vid ett tillslag mot hans mammas lägenhet i en Stockholmsförort.

Sitter isolerad

Han anhölls samma dag och sitter sedan dess isolerad på en egen avdelning på Kronobergshäktet, bevakad av ett tiotal vårdare som arbetar i skift.

Nästan varje dag tar 24-åringen en timmes promenad på häktets tak. Tiden mellan förhören fördriver han med måltider, videofilmer, böcker och tv-spel.

- Det är förhör en eller två gånger i veckan, vilket är samma omfattning som tidigare, säger Peter Althin.

Hittills har ett 20-tal förhör hållits med 24-åringen. Utredningen fortsätter och tidigast vid jul väntas överåklagare Agneta Blidberg väcka åtal mot mannen.

Pressen ökar

För varje förhör ökar pressen mot mannen. Men experterna tror att han klarar av att fortsätta ljuga i förhören. Det är inte säkert att han någonsin kommer att erkänna.

- Medger man en sådan här handling innebär det att man måste ta till sig allt som ledde fram till handlingen. Det kan vara så svårt att för att skydda sig från ett psykotiskt tillstånd måste man bibehålla kontrollen genom att förneka, säger Sven Åke Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Gunnar Svensson, Annika Sohlander, Lennart Håård