Bättre sex = glada poliser

NYHETER

Danska poliser ska få hjälp med sexlivet.

Efter nyår skickas jylländska konstaplar på sex- och samlevnadskurs. Danska Polisförbundet står för kostnaderna.

- Poliser arbetar under tuffa förhållanden. Det kan gå ut över samlivet, säger Jan Karlsen, ordförande i Svenska Polisförbundet.

Foto: JOEY ABRAITYTE
HAHAHA Polisinspektör Robert Lindström och kollegan Inger Qvennerstedt skrattar åt att danska poliser ska få hjälp med sexlivet. Men de är inte främmande för att den danska modellen prövas i Sverige om den visar sig fungera.

Måndag 24 november 2003

Den danska polissatsningen på samlevnadsfrågor har en allvarlig bakgrund. Den ständigt ökande stressen är något poliserna tar med sig hem från jobbet. Resultatet: strul i familjelivet, problem med samlivet och ett sexliv fyllt av besvikelser.

Många har problem

- Otroligt många poliser har problem i sina parförhållanden på grund av en vardag där man ständigt måste ta ställning i allvarliga frågor. Det råder inget tvivel om att trubbel i ens förhållande går ut över sexlivet, vilket i sin tur smittar av sig på jobbet, säger Arne Sørgaard vid polisen i Haderslev.

Svenska Polisförbundet har utrett missnöjet och de problem landets poliser upplever i samband med jobbet. Sex- och samlevnadsfrågorna diskuterades dock inte.

- Men jag tvivlar på att förhållandena skulle vara särskilt annorlunda i Sverige, säger Jan Karlsen.

- Jag ska ta upp frågan med mina kollegor inom de nordiska polisfacken när vi träffas i Stockholm om ett par veckor.

Ingen diskussion

Robert Lindström, polisinspektör i Stockholm, tycker att polisens personalvårdande arbete, särskilt efter stora och omtumlande händelser, fungerar bra. Men eventuella problem i samlivet är inte något man pratar mycket om.

- Men alla problem är till för att lösas. Visar det sig att den danska modellen fungerar borde vi kanske prova den också. Men de flesta poliser är psykiskt stabila och orkar med jobbet utan att förhållandena hemma påverkas allt för mycket.

Hans kollega Inger Qvennerstedt tycker att det skulle kännas lite krystat om facket och arbetsgivaren skulle lägga sig i polisernas samliv.

- Men visst påverkar riktigt stora händelser hur man har det hemma, säger hon.

"En inre glöd"

I Danmark har flera stora företag också tagit sexologer till hjälp och satsat på att förbättra sina anställdas samlevnadsförhållanden.

Ole Vestergaard, utvecklingschef på Lego, vill uppnå "en inre glöd både för partnern och arbetet hos sina anställda".

Är det bra med utbildning i samlevnad?

LÄS OCKSÅ:

Svante Lidén