Här räddas Jakob från bergväggen

Brandkåren fick hjälpa 10-åringen ner

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
1. Fast i berget Tioårige Jakob Tysklinds klätteräventyr slutade här. Elva meter över marken vågade han inte ta sig ner och brandkåren larmades.
NYHETER

Snabb som en vessla klättrade Jakob Tysklind, 10, elva meter upp för bergväggen.

- Kom genast ner, skrek pappa Jonas.

Men det var lättare sagt än gjort.

I går vid lunchtid tog familjen Tysklind med sig picknickorgen och åkte ut till Hovs Hallar på Bjärehalvön i Skåne. De branta klipporna vid strandkanten var ett eldorado för den nyfikne och klätterintresserade tioåringen från Veinge utanför Laholm.

"Titta på mig"

- Innan vi hann reagera hörde vi honom ropa "titta på mig". Då var han 10-11 meter upp på klippväggen, berättar Jonas Tysklind, 34.

Den första reaktionen var en sträng förmaning åt Jakob att genast komma ner igen. Men som alltid är det lättare att klättra upp än ner.

Jakob var fast på en liten klipphylla och kom ingenstans.

- Vi gjorde flera försök att få ner honom, men vi vågade inte riskera att han skulle trilla ner, så vi ringde brandkåren i Båstad.

Ingen panik

Men Jakob var långt ifrån panikslagen. I väntan på räddningen satt han lugnt kvar på den lilla klipphyllan och småsjöng för sig själv.

Och efter en timme hade Brandförsvaret i Båstad fått ner Jakob till marken och pappas trygga famn.

- Brandmännen var jätteduktiga. De hissade ner en sele och säkrade honom hämtade sedan ner honom med en stege, säger Jonas Tysklind.

Tankeställare

Jakob har tagit uppståndelsen med ro, men pappa Jonas hoppas att han fått sig en tankeställare.

- Det var bara tur att det gick bra. Ska han fortsätta klättra får det bli under mer ordnade former, med selar och grejor, säger han.

Gunnar Svensson