Klassiker firar 30 år på Hovet

Deep Purple lär bjuda på rök på vattnet

NYHETER

Deep Purple firar 35-årsjubileum.

Och i kväll målar de hela huvudstaden lila.

På Hovet.

Foto: KRISTER HANSSON
HÅRDROCKSLEGENDARER Ian Gillan är inget "child in time" längre. Men än är det drag i falsetten.

Du har hört Deep Purple. Du kanske till och med har försökt spela "Smoke on the water" på gitarr. Och säkert lyckats. Det geniala riffet är lika busenkelt som distinkt.

I år fyller det brittiska och hårda bluesrockbandet 35. Medlemmarna har kommit och gått genom åren. Och kommit tillbaka. Och gått igen. Och så vidare.

Ny sättning

För närvarande syns följande personer under Purples flagg: Ian Gillan, Ian Paice, Roger Glover, Steve Morse och Don Airey. Fast i den mest klassiska sättningen - den som bland annat gav ut "Made in Japan" - ingick givetvis gitarristen Ritchie Blackmore och hammondorgelmonstret Jon Jord.

På den gamla goda tiden kunde de två figurerna leverera solon som pågick från jul till tjugondagknut. På samma gamla goda tid kunde också Ian Gillan spränga falsettbarriären i "Child in time".

Skivaktuella

Men det var då det. När fan blir gammal blir han äldre. Och då får "Child in time" lägga sig på hyllan.

Purple är för övrigt aktuella med nya skivan "Bananas". Just det, "Bananas". En platta som inte fick Aftonbladets hårdrocksstyrman Mattias Kling att utbrista: "Vilda bananer!". Han delade bara ut ett plus.

Uriah Heep heter kvällens förband.

Plats och tid i kväll: Hovet, 19.30.

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM