Storbrand i Moskva - minst 32 döda

Studenthemmet började brinna mitt i natten

Foto: ap
Eleverna i det brinnande studenhemmet kom från flera olika länder. Ett elfel misstänks ligga bakom branden.
NYHETER

Minst 32 personer dog i natt i en brand i ett studenthem i Moskva.

Ytterligare 139 personer skadades. De flesta av offren är studenter från utvecklingsländer.

Moskvapolisen utesluter inte att branden var anlagd.

Minst 32 utländska studenter dödades och 139 skadades i branden natten till måndagen på ett studenthem i Moskva, meddelade polisen.

-Tjugoåtta människor omkom inne i huset, tre döda hittades utanför och en person dog senare, sade en talesman för Moskvas polis till Reuters.

Totalt var 272 personer registrerade som boende i det fem våningar höga betonghuset. Det var studenter från Kina, Vietnam, Ecuador, Tahiti, Afghanistan, Tadzjikistan och Angola. Studenthemmet hör till Folkets vänskapsuniversitet i sydvästra Moskva, där många utländska studenter går.

Mycket talar för att branden orsakades av ett elfel och Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov sa till NTV.

– Det mest sannolika är att det uppstått en kortslutning i rum 203, sade han.

Studentföreträdare anklagade i eftermiddag universitetet för att ha åsidosatt skötsel.

Utbildningsminister Vladimir Filippov hävdar dock att byggnaden hade all nödvändig säkerhetsutrustning. Ministern sa att det kan handla om en mordbrand och sa att en boende gripits.

Polistalesmän betonade dock att utredarna bara hör studenterna och att ingen har gripits. Enligt polisen kan det ta dagar att fastslå den verkliga brandorsaken.

Branden bröt ut vid halvtretiden på morgonen lokal tid då omkring 200 studenter låg och sov i femvåningshuset. Elden spred sig snabbt till tre av de fem våningarna och hela huset rökfylldes.

Tog tre timmar att släcka

Det tog räddningstjänsten tre timmar att släcka branden, och siffran på döda och skadade har stigit under hela natten och morgonen. De senaste uppgifterna på morgonen från ryska nyhetsbyråer talar om minst 32 döda och 139 skadade.

Förutom rökskador har många studenter först till sjukhus med brutna ben och huvudskador – skador de fått då de hoppat ut från fönstren för att undgå elden.

Det finns inga uppgifter om att svenska medborgare ska ha bott i studenthuset.

Kan vara anlagd

Folkets vänskapsuniversitet grundades 1960 av den dåvarande Sovjetledaren Nikita Khrushchev och hette tidigare Patrice Lumumba-universitetet. Målet var att ge studenter från fattigare länder en bra och kommunistiskt präglad utbildning och universitetet hade hög status. Men efter Sovjetunionens sönderfall har universitetets byggnader förfallit.

Simone Söderhjelm, Gunnar Svensson, Mattias Lundell