Krypskytten i USA fick dödsstraff

Dödade tio personer utanför Washington

NYHETER

Krypskytten John Allen Muhammad, 42, dömdes till döden.

Seriemördaren och terroristen visade inte en känsla när juryn i eftermiddag läste upp sitt beslut.

Nu står hans hopp till domaren.

Domare LeRoy Millette, Virginias guvernör eller USA:s president är de enda som kan rädda John Allen Muhammad. Förra veckan fann juryn i krypskytterättegången honom skyldig till flera mord och i dag kom deras andra besked:

– John Allen Muhammad ska dömas till döden.

Först den 12 februari är det dags för LeRoy Millette att förkunna den slutgiltiga domen och han kan då mildra domen till livstids fängelse. Enligt nyhetsbyrån AP sker det dock sällan i Virginia och mycket talar för att den tidigare militären John Allen Muhammad hamnar i dödscell.

Beskedet kom efter två dagars juryöverläggningar. Och precis som tidigare visade han inte en känsla när beslutet lästes upp.

Tonårig kumpan

Försvaret har hela tiden hävdat att det var hans tonårige kumpan Lee Boyd Malvo som höll i vapnet. Den rättegången pågår alltjämt, men juryn anser det bevisat att John Allen Muhammad var hjärnan bakom krypskyttarnas våldsturné förra hösten då tio människor dödades och tre skadades.

I förra veckan dömdes han för flera mord, mord som terrorhandling, konspiration och användande av eldvapen vid brott. Straffet för de två första åtalspunkterna blev döden i båda fallen.

Åklagaren fick som han ville

– Som vi har sagt från början är dödsstraffet reserverat för de värsta av de värre. Vi anser att Mr Muhammad hamnar i den kategorin och att juryn höll med, sa åklagaren Paul Ebert efter beslutet.

För de två andra åtalspunkterna blev John Allen Muhammads straff tio respektive tre års fängelse. Därmed har man fått som man ville på varje punkt.

Merparten av krypskyttarnas offer fanns i Washington. De federala åklagarna arbetade dock tidigt för att få rättegången till Virginia – så att dödsstraff skulle kunna utdömas.

Mattias Lundell