30-tal hemlösa efter storbrand i Jönköping

Stora kulturvärden gick upp i rök

NYHETER

Över 30 personer blev hemlösa efter en våldsam brand i centrala Jönköping på måndagskvällen.

Ingen människa kom dock till skada, enligt polis och räddningstjänst.

Men stora kulturvärden gick till spillo i det gamla kvarteret där en stor brand härjade för bara 2,5 år sedan.

Foto: Kai Rehn
Det är oklart vad som orsakade branden i trähusen från 1700-talet.

Någon halvtimme före midnatt bedömdes branden vara under kontroll men eftersläckningsarbetet kommer att pågå under hela natten.

En länga med trähus från 1700-talet på Smedjegatan hade då förstörts. Branden i februari 2001 härjade på samma gata, men ett 50-tal meter längre västerut.

– Detta är trähus av samma modell som brann tidigare, säger Bo Kellerth, vakthavande kommissarie vid Jönköpingspolisen, till TT.

Vid den förra branden bedömdes värden för 40 miljoner kronor ha förstörts. Dessa hus beslöt man åter bygga upp och det arbetet pågår fortfarande.

– Omfattningen är inte lika stor som den gången, men problematiken är densamma, säger brandingenjör Fredric Jonsson.

Stort pådrag

Ett automatiskt brandlarm varslade om måndagens brand som bröt ut vid 17-tiden. Räddningstjänsten skickade dit det mesta av den personal som fanns till hands. Totalt deltog cirka 110 brandmän från 15 brandkårer i släckningsarbetet.

Totalt 31 boende i de eldhärjade fyra trappuppgångarna tvingades lämna sina hem och togs till en uppsamlingsplats i John Bauer hotell, inte långt från brandplatsen. De togs om hand av en krisgrupp.

I träfastigheten fanns även en restaurang i bottenplanet.

Oklar brandorsak

Vid 20-tiden hade brandmännen kunnat begränsa branden inom de så kallade begränsningslinjer räddningstjänsten satt upp.

Ännu vid elvatiden på kvällen pågick släckningsarbetet som var synnerligen besvärligt. Även om många av eldhärdarna var släckta så fanns där krypbränder inne i träkonstruktionerna som var svåra att komma åt.

Men någon halvtimme senare kunde räddningstjänsten i Jönköping meddela att branden var under kontroll.

Men byggnaden har fått omfattande brand- och vattenskador. Det var synnerligen nära att branden spridit sig till näraliggande hus. En snabb och intensiv räddningsinsats kunde branden begränsas till en fastighet.

Parallellt med släckningsarbetet pågick under kvällen och natten även en så kallad rättsvärdeskontroll, det vill säga en genomgång av skador på lösöre och annat som skadats av eld, rök och vatten.

Brandorsaken var på kvällen fortfarande oklar. Branden 2001 orsakades av en kortslutning i en värmefläkt.

TT