Sjevardnadze: Min familj sade åt mig att avgå

1 av 2 | Foto: REUTERS
Sjevardnadze tog emot för en intervju i residenset i Tbilisi. Han medgav att han kunde ha hanterat krisen bättre.
NYHETER

Det var när min hustru och mina barn sade till mig och inte när demonstranterna dök upp på gatorna som jag insåg att det var dags att gå. Det säger Georgiens avgångne president Eduard Sjevardnadze i en intervju för Reuters.

Den 75-årige ex-presidenten ser trött ut när han dagen efter sin avgång tar emot i sitt residens i Tbilisi men han har fortfarande glimten i ögat och ett leende över för besökare. Han säger att de som jublar över hans avgång i söndags kan få anledning att ångra sig.

– Jag såg dem dansa, sjunga och applådera, men jag tror att eftertankens kranka blekhet kan få dem att inse att det som hänt är något mycket allvarligt, säger Sjevardnadze långsamt med låg röst.

Inte bland de värsta händelserna

Han anser dock att det som hände inte var värre än när han avgick som utrikesminister på den sovjetiska tiden och han menar att det inte är en av de värsta händelserna i hans liv.

Demonstranterna och oppositionen anklagade honom för fusk i parlamentsvalet tidigare i månaden och för maktmissbruk. Han säger filosofiskt att det i söndags blev dags att avgå och gör inga anspelningar på några påtryckningar från amerikanskt eller ryskt håll.

– Mina anhöriga, min hustru och min dotter, och min son i Paris sade att det var dags att gå, säger Sjevardnadze.

Många iakttagare och diplomater tror att hökar i Sjevardnadzes omgivning flera gånger under den politiska krisen försökte förmå honom att krossa oppositionen.

"Kunde ha beordrat våld"

– I går kunde jag i stället för att avgå ha beordrat min försvarsminister och min inrikesminister att ta till våld och skingra demonstranterna, men då skulle jag inte ha varit sann mot mig själv.

– Älska mig eller inte, respektera mig eller inte, men detta folk är alla mina barn, säger Sjevardnadze.

Han må under 1980-talet och det tidiga 1990-talet ha varit diplomatins mästare när Sovjetunionen bröt samman och järnridån föll. Han medger att denna gång hans berömda politiska instinkt kanske ledde honom fel.

Medger misstag

– Kanske gjordes det misstag. Jag fäste mig inte mycket vid dessa ungdomar som sprang omkring med banderoller.

– Men det är inte det saken gäller. Jag trodde att allt skulle lugna sig efter en tid, men jag hade fel, säger Sjevardnadze och tillägger leende att han på måndagen för första gången någonsin kunnat stanna i sängen till klockan elva på förmiddagen.

TT-Reuters