Psykoterapeuten: Våld lever kvar hos barnet

Får leva med sina skräckbilder

NYHETER

Små barn som blir vittnen till grovt våld kan leva med sina skräckbilder länge.

- Även om man är för liten för att berätta finns det inuti barnet, säger Börje Svensson, psykoterapeut hos Rädda Barnen.

Foto: BIBBI JOHANSSON
Börje Svensson.

Tvååringen i Göteborg kan ha fått traumatiska minnen av det som hänt även om han inte kan uttrycka sina upplevelser i ord.

Känsliga för bråk

- Även barn som är för små för att kunna berätta kan förhålla sig till det otäcka som hänt i lekar eller på annat sätt, säger Börje Svensson.

Ingen vet ännu exakt vad tvååringen sett i lägenheten.

Däremot har grannar och polis vittnat om skrik och bråk.

- Tumult, skrik och blod är småbarn väldigt känsliga för. När de sedan blir äldre kan minnen ta sig uttryck som mardrömmar och koncentrationssvårigheter, säger Börje Svensson.

"Stort mörkertal"

Det viktigaste för barn som blivit vittnen till jobbiga händelser är en fast grund.

- Det här barnet måste komma under trygga omständigheter under en lång tid så att det kan växa upp med lyhörda vuxna, säger Börje Svensson

Justitieminister Thomas Bodström lovade för ett par veckor sedan att barn som blir vittne till våld inom familjen är brottsoffer och ska ha rätt till skadestånd.

- Det är bra. Med ett straffvärde blir man kanske mer observant. I dag finns ett stort mörkertal när det gäller barn som bevittnar våld eftersom man inte letat efter dem tidigare, säger Börje Svensson.

"Våld lever kvar länge hos barnet"

Annika Sohlander