Fem barn var fångar i norrländsk lägenhet

Fick inte gå ut och leka - polisutredning mot pappan

NYHETER

I flera år misstänks de fem barnen ha varit instängda i familjens lägenhet.

De har inte fått leka med andra barn eller gå i skolan.

Nu har en polisutredning inletts mot barnens pappa.

Familjen har de senaste åren flyttat runt mellan tre orter i Västerbotten. På varje plats har socialen tagit emot anmälningar om situationen i familjen.

Men inget har hänt. I ett av fallen menade socialen att det inte fanns någon anledning att agera eftersom familjen skulle flytta.

Grannar har rapporterat att familjens fem barn mellan ett och åtta år aldrig tillåts lämna lägenheten - med undantag för enstaka besök hos läkare och tandläkare.

"Får inte leka"

- De får inte gå ut och leka, säger ett grannbarn i polisförhör.

Barnen vistas i lägenheten med mamman, som inte heller går ut.

- Jag mår så fruktansvärt illa vid tanken på att de stackars barnen sitter där inne och att ingenting görs för dem, säger en granne till Aftonbladet.

Hösten 2002 skulle den äldsta flickan börja i första klass. Hon dök aldrig upp. Proceduren upprepades vid skolstarten i höstas i en annan stad.

Åtalad tidigare

En förundersökning har nu inletts mot den 46-årige mannen. Kammaråklagare Fred Östling i Umeå ska inom kort ta ställning till om pappan gjort sig skyldig till olaga frihetsberövande.

Sedan tidigare är pappan åtalad för försök till grov misshandel och olaga hot. I oktober förra året misstänks han för att ha attackerat en granne.

Den 46-årige mannen ska då enligt åtalet en längre tid ha hotat och skrämt grannens barn.

Grannen berättar i förhör att 46-åringen var arg över att hans barn inte följde strikta religiösa regler.

Jens Kärrman