S-toppar besökte fransk vingård

Konferens på mutanklagade Vin & Sprits vingård

NYHETER

I höstas var den socialdemokratiska partiledningen på konferens på den statliga spritjätten Vin & Sprits vingård i södra Frankrike.

– Det var någon i sällskapet som varit där tidigare och som tyckte det var ett bra ställe, säger partisekreteraren Lars Stjernkvist till Ekot.

Konferensresan genomfördes den 28-30 september.

Vingården ägs av Vin & Sprit, en av Systembolagets huvudleverantörer och ett av de företag som anklagats för bestickning i den stora muthärvan i Systembolaget.

– Jag kan liksom inte se något som helst konstigt med att vi lägger en sådan konferens på en anläggning som dessutom ägs av ett svenskt företag, säger Lars Stjernkvist till Ekot.

Resan granskades av RÅ

En av dem i partiledningen som tidigare besökt vingården i Rabiega är partiordföranden Göran Person. Han semestrade där till kraftigt reducerat pris under sin tid som finansminister.

Vin & Sprit ägs av Finansdepartementet, och som finansminister fick Göran Persson därför samma rabatt på gården som bolagets egen personal.

Den billiga semestern granskades senare av Riksåklagaren, som emellertid fann att det inte fanns anledning att anta att resan utgjorde ett brott mot mutlagstiftningen.

Läs också:

Fredrik Rundkvist