Så dricker svenska folket

Läsarna berättar om sitt drickande

NYHETER

Var tredje läsare uppger att de dricker mer alkohol i dag än vad de gjorde för tre år sedan.

Många dricker mycket:

– Jag har åkt in för spritförgiftning flera gånger samt magpumpning, berättar Lena, 21, som mejlat redaktionen.

Närmare två tredjedelar (65 procent av männen och 62 procent av kvinnorna) av de läsare som svarade på Dagens fråga på aftonbladet.se svarade att de inte dricker mer alkohol i dag än för tre år sedan.

Men 30 procent av männen och 32 procent av kvinnorna svarade att de dricker mer idag.

Så här beskriver läsarna själva sitt drickande:

Magpumpades flera gånger. ”Jag är en tjej på 21 år som har druckit varje helg och någon gång i veckan sen jag var 15 år, och jag dricker fortfarande på samma sätt. Har åkt in för spritförgiftning flera gånger samt magpumpning.”

/Lena

Slutade efter 25 års drickande. ”Jag har druckit alkohol i stora mängder under 25 års tid, jag räknade vid något tillfälle ut att det handlar om cirka tre kubikmeter i 40% alkohol, därtill kommer allt öl och vin.

Jag hade under denna tid eget företag, och jag lyckades driva detta mycket framgångsrikt. De sista åren gick det utför och jag hade minst fyra delirium tremens som behandlades på sjukhus. Jag var nära döden flera gånger. År 1990 slutade jag helt med alkoholen, och har inte druckit så mycket som en lättöl sedan dess. Jag har alltså varit nykter i 13-14 år nu.”

/Frida

Köper utomlands. Det vanliga är att det blir en öl el två till fredagsmiddagen och en halv flaska vin till lördagsmiddagen. Det kan även bli någon drink under helgen. Inga stora mängder. När vi får middagsbesök kan det bli lite mer vin. Vi köper det mesta av vår alkohol i Tyskland för i Sverige är det alldeles för dyrt. ”

Dricker mindre nu. ”Jag tar ett glas Baileys på fredagskvällen och eventuellt ett glas vin till maten. Det är allt.

Jag dricker mindre nu än för 3-4 år sedan då jag ändå inte drack särskilt mycket då heller. Så min konsumtion har minskat. ”

/Siv

Fyra, fem öl per kväll. ”Jag driver en bar i Phuket och det blir en hel del alkohol, dock betydigt mindre än många andra som också bor här.

Jag gissar att det i snitt blir en 4-5 öl per kväll samt ett antal shots, dock dricker jag aldrig under dagtid och bara sent på kvällarna.

Jag har dock funderat på om det är skadligt för min kropp i det långa loppet. ”

/Nicke

Aldrig vid högtiderna.

”Jag dricker 1-3 gånger per år, jag dricker aldrig vid barnens högtider som exempelvis jul, skolavslutning med mera. När jag dricker så blir det oftast några groggar och öl, väldigt sällan vin. ”

Läs också:

Tidigare artiklar

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM