Stort tillslag mot flera ledande nazister i dag

Kände nazisten Klas Lund gripen misstänkt för grovt vapenbrott

NYHETER

Säpo slog i dag till mot flera ledande nazister runt om i Sverige.

I samband med ett av tillslagen greps den kände högerextremisten Klas Lund för grovt vapenbrott.

Enligt tidningen Expos nätupplaga misstänks flera högerextrema grupper för olovlig kårverksamhet.

Foto: Mattias Carlsson
Klas Lund är frontfigur i Svenska motståndsrörelsen.

Säkerhetspolisens tillslag på tisdagen beskrivs av flera källor som ett led i en landsomfattande insats. Enligt uppgifter till Aftonbladet i kväll var Nationella insatsstyrkan (NI) närvarande vid flera av razziorna under dagen.

Insatsen riktades mot flera av landets högergrupperingar. Enligt uppgift ska flera av dessa grupper nu anklagas för olovlig kårverksamhet.

Det betyder att dess företrädare misstänks ha bildat eller deltagit i en sammanslutning som är eller lätt kan bilda en paramilitär styrka. Brottet betraktas som allvarligt och kan ge fängelse i upp till två år.

Misstänkt för grovt vapenbrott

Vid ett tillslag mot ett torp i Skaratrakten greps högerextremisten Klas Lund, efter att ett handeldvapen hittats. Klas Lund blev känd efter ett mycket uppmärksammat dråp i Nynäshamn 1986 och ett rån i början av 90-talet. Han var en av ledarna i Vitt ariskt motstånd (Vam) och är i dag frontfigur i Svenska motståndsrörelsen (SMR).

Klas Lund anhölls senare av Agneta Hilding-Qvarnström, vice chefsåklagare vid den internationella åklagarkammaren i Stockholm. Hon bekräftar för TV4 Skaraborg:

– Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Jag vill inte säga så mycket mer med hänvisning till förundersökningssekretessen, förundersökningen är inne i ett så tidigt skede.

Flera myndigheter är inblandade i den mycket omfattande utredningen. Enligt uppgifter till Aftonbladet leds förundersökningen av internationella åklagarkammaren, utredningen hanteras av Säpo och tillslagen har utförts av NI.

– Jag kan inte kommentera det, säger Bertil Olofsson, chef för NI, i kväll.

Förteget

Polis och åklagare är mycket förtegen om utredningen. Enligt uppgifter till Aftonbladet riktades insatsen också mot företrädare för grupper som Nationell Ungdom och Nationalsocialistisk Front (NSF). Mot den senare grupperingen slog Säpo till i razzior i Stockholm och Örebro.

Flera ledande högerextremister togs in till förhör. Säpo plockade, enligt uppgifter, in en av person när han på tisdagsmorgonen lämnade sitt hem. Medan förhören pågick genomsöktes mannens bostad.

Tillslagen riktades i flera fall mot privatbostäder, men i några fall också mot klubblokaler. Källor uppger att ett stort antal beslag, bland annat av mobiltelefoner, gjordes under razziorna.

Det landsomfattande tillslaget kommer bara veckor innan en demonstration i Salem som årligen lockar ett stort antal högerextremister. Uppgifter till TV4 Nyheterna gör gällande att Säpo letar efter en databas som kan innehålla bevis för att nynazister försöker organisera en väpnad styrka.

Olovlig kårverksamhet

Ur brottsbalkens 18 kapitel – om högmålsbrott. Den fjärde paragrafen:

Andreas Harne, Mattias Lundell