Uteliggare opereras till framgång

Deras utseende förändras helt i ny dokusåpa

NYHETER

Uteliggare stylas om för att ta sig ur misären. Och vägen till lycka går genom bröstförstoring, näsoperation och fettsugning.

Nu har andra människors komplex blivit underhållning - på bästa sändningstid.

Foto: ABC
FIXAR HÅRET - OCH NOSEN Luke var en av dem som valdes ut - bland tusentals sökande - för att genomgå en total förändring av sitt utseende.

I Kanal 5:s nya realityserie "Extreme Makeovers" genomgår tre personer en total utseendemässig förändring. Det är en extrem variant av "gör om mig". Kontentan är att deltagarna blir lyckligare av plastikkirurgi, tandblekning, ögonoperationer och hårförlängning.

Birgitta Edlund som forskar i idealbilder på Uppsala universitet är inte förvånad över det nya programmet.

- Det ligger i tiden. Budskapet runt om oss är att vi ska förändra vårt utseende. Det är ett eget val men media styr utseendefixeringen.

Amelia Adamo har ofta "gör om mig"-reportage i sin tidning. Hon tror att "Extreme Makeovers" vinnare borde söka upp psykolog i stället för plastikkirurg.

- Jag tror att lyckan sitter i annat än att ändra sneda tänder.

"Det är underhållning"

Hon tycker det är tragiskt att produktionsbolagen profiterar på människors osäkerhet.

- Men det här är underhållning. Jag tror gott om mänskligheten och att vi har förmåga att skilja freakshow från verklighet, säger Amelia Adamo.

Kläddesignern Camilla Thulin hjälper ofta kunder att ändra sitt yttre.

- Att det finns sådana här program är bara beklämmande. Vad ger det för signaler? Om en barbiedocka säger att hon ser ut som en häst då kommer andra barbiedockor att börja fundera.

Vann ett par bröst

Charina Ovanmo vann ett par nya bröst i en radiotävling för tre år sedan. Hon har inte upplevt några nackdelar med ingreppet.

- Men man måste gå in i det med ett stort självförtroende. Det får inte handla om att man har komplex inför omgivningen.

Hon tror inte på den nya programidén.

- Det är fel och ger en förvriden bild för ungdomarna. De ser på programmen och tittar ner på sig själva och jämför.

Susanne Nylén