Elever får betalt – för att gå till skolan

"Flitbonus" kan ge 500 kronor i månaden

NYHETER

Några svenska friskolor har börjat betala sina elever för att de ska komma i tid och sköta skolan.

Förra månaden betalade ledningen i Rosensparregymnasiet i Falkenberg ut 26 000 kronor till 52 elever för att de gjort vad de ska.

Pengarna kommer från de sponsorpengar skolan drar in.

”Flitbonus” kallar skolan de pengar eleverna får för att komma i tid, ha med sig rätt böcker och annan utrustning, visar respekt, sjukanmäler sig i tid och i övrigt följer skolans regler.

Redan för ett par år sedan ville en rektor i Enköping införa att några elever skulle få betalt för att sköta sin praktik och skolgång, skriver Dagen Nyheter.

Summan skulle vara 2 500 kronor i månaden och de elever som skulle bli erbjudna detta var storskolkare som skolledningen befarade skulle börja ägna sig åt brott.

Men skolan blev mycket kritiserad för förslaget och månadspengen för skötsamhet blev aldrig verklighet där.

I augusti 2002 försökte man i Nybro att ge elever som misslyckats i grundskolan en ny chans. Eleverna gick på det individuella programmet där de fick varva teori och praktik och för det fick de fick de”flitpengar”.

Försöket gick över all förväntan enligt skolchefen. Flera av eleverna som förr inte ville komma i närheten av skolan går nu i gymnasiet.

Rosensparregymnasiet i Falkenberg har alltså följt efter och det har även friskolan Proteam som finns i Norrköping, Linköping och Nyköping.

I Falkenberg får eleverna 25 kronor om dagen om de sköter sig och kan då få ihop 500 kronor i månaden. Enligt rektorn P G Skoglund har det fungerat bra.

Pengarna tar han från sponsorpengarna.

Friskolan Proteam använder skolpengen till sin ”flitbonus” istället för att låta aktiebolaget som driver skolan gå med vinst.

Simone Söderhjelm