Persson: Konferensen var för dyr

NYHETER

Partitoppens konferens på Vin&Sprits vingård i Frankrike kostade en kvarts miljon.

Nu kommenterar statsminister Göran Persson kritiken.

– Det finns ett sakligt inslag i den och det är att det är för dyrt, säger han till Ekot.

Aftonbladets granskning i dag visar att Göran Persson och hans åtta medarbetare reste för 22 600 kronor per person till Vin&Sprits vingård Domaine Rabiega. Syftet med resan – den 28 till 30 september – var att diskutera effekterna av mordet på Anna Lindh, analysera effekterna av EMU-fiaskovalet och dra upp nya riktlinjer.

Frågan blir extra känslig sedan det avslöjats att statliga Vin&Sprit misstänks ha mutat representanter för statliga Systembolaget. Partisekreterare Lars Stjernkvist och statsminister Göran Persson säger att detta inte var känt när resan gjordes och att det inte är säkert att resmålet i skulle ha blivit detsamma i dag.

109 000 kronor

Priset för vistelsen uppgick till 12 228 euro, 109 000 kronor och innefattade två och en halv dags mat och logi för samtliga. Till det las flyg- och resekostnader på 140 000 kronor.

Men räkningen för boendet försvann och en kopia dök upp först i går – när resan blev känd.

I en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion kommenterar statsminister Göran Persson i eftermiddag resan och den kritik som nu förs fram.

– Kritiken är snaskig och syftar till att misstänkliggöra, saknar grund och det är sånt man råkar ut för då och då, säger Göran Persson.

Överraskad

Samtidigt håller Göran Persson med om att priset blev väl dyrt för tre dagars konferens. På frågan om det sticker i ögonen, svarar Persson:

– Jo, det gör det och det är jag lite överraskad över själv. Jag tar inte in offerter utan jag deltar i verksamheten, säger Göran Persson till Ekot.

Göran Persson poängterar att det handlar om en helt legitim resa som betalades av Socialdemokraterna. Men eftersom den ena fakturan kom bort konstaterar statsministern att de som skött betalningen bör se över sina rutiner.

Mattias Lundell