Svensk gripen vid dåden i Istanbul

Mer än 40 gripna - svensken förhörd och släppt

NYHETER

Turkisk polis har gripit att stort antal misstänkta efter terrordåden i Istanbul.

En av dem är en man i 30-årsåldern från Göteborg.

Mannen släpptes i dag efter förhör.

Svenska UD har under dagen varit i kontakt med de turkiska myndigheterna. På så vis har man fått veta att den svenske medborgaren släpptes efter dagens förhör.

– Det är i nuläget oklart om några misstankar kvarstår, säger Lars-Olof Lundberg vid UD:s pressjour till aftonbladet.se.

Mannen är i 30-årsåldern och sedan flera år tillbaka bosatt i Göteborg. Han kommer ursprungligen från Irak.

Turkiska polisen grep mannen på plats i Istanbul tillsammans med 17 andra misstänkta. Deras namn offentliggjordes på onsdagen av en turkisk säkerhetsdomstol.

Mannen släpptes

Efter dagens förhör beslutade myndigheterna att släppa svensken och 13 av de andra misstänkta. Resterande fyra kommer att åtalas misstänkta för brott i anknytning till den senaste tidens terrorbombningar i Istanbul.

Attackerna kom i omgångar med fem dagars mellanrum. I de första två bomberna, mot två synagogor i centrala Istanbul, dödades 25 personer. Och i de andra två, mot det brittiska konsulatet och storbanken HSBC, dödades 30 personer. Sammanlagt skadades över 750 människor i terrorattackerna och för fyra av dem är tillståndet fortfarande kritiskt.

Ytterligare fyra anhållna

Polisutredningen håller ett intensivt tempo och turkiska medier rapporterar att över 40 människor gripits. Så sent som på onsdagskvällen anhölls ytterligare fyra personer i anknytning till bombningarna.

Vid attacker och terrorbrott i andra länder har polis ofta nått framgång genom jätterazzior mot misstänkta sympatisörer. Mycket tyder på att den turkiska polisen arbetar på ett liknande vis.

Kritik mot Storbritannien

Samtidigt riktar Turkiet nu kritik mot Storbritannien för dess varning för nya bombdåd på turkisk mark. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan sa sent på tisdagskvällen att sådana uppgifter bara ska delges den turkiska underrättelsetjänsten.

– Om vi ska kunna skapa någon gemensam plattform för kamp mot internationell terrorism så bör sådan information inte lämnas till massmedierna utan till det berörda landet, sa han.

Britterna försvarar sig dock och en källa uppger för nyhetsbyrån AFP:

– Allt vi har, det har turkarna.

Mattias Lundell