USA grep frun till Saddams närmaste man

1 av 2 | Foto: AP
HUSET BOMBADES Ett av al-Duris hem nära Tikrit förstördes av USA-bomber den 20 november. I går greps hans familj i ett försök att komma åt en av Saddams närmaste män.
NYHETER

USA prövar en ny metod för att få tag på hjärnan bakom terrorvågen i Irak.

Eftersom Izzat Ibrahim al-Duri är onåbar griper man familjen i stället.

al-Duri är vid sidan av Saddam Hussein den mest jagade irakiern.

Belöningen på 80 miljoner kronor har ännu inte hjälpt.

Så i går greps al-Duris familj i staden Samarra, drygt tio mil utanför Bagdad. Dessutom greps sonen till hans läkare. Enligt amerikansk militär finns det inga indikationer på att Izzat Ibrahim al-Duri skulle befinna sig i staden.

Det är oklart vad amerikanerna hoppas få ut av hustrun och dottern. Kvinnorna lär knappast veta var "Klöver kung" på Pentagons lista över irakiska krigsförbrytare finns.

En varning

Däremot kanske USA vill skicka en varning till al-Duri. Av typen "vi har din familj så det är lika bra du ger upp".

Annars är gripandet märkligt eftersom USA tidigare sagt att de inte har något intresse av att gripa Saddams döttrar. Alla inser att den sista Saddam berättat sina planer för är familjen. Som en ren livförsäkring. Detsamma gäller andra ledande personer.

Amnesty International reagerar mot gripandena.

Brickor i ett spel

- Familjen verkar användas som brickor i ett förhandlingsspel, säger en talesman till nyhetsbyrån AP. Om syftet med gripandena är att sätta press på den efterlyste är det en oroande metod.

Sedan några veckor tillbaka anser USA att de har belägg för att Izzat Ibrahim al-Duri, en av Saddams närmaste män, organiserar de spektakulära attackerna mot amerikanska och andra, främst utländska, mål i Irak.

Att oskadliggöra honom är därför högsta prioritet för USA. För tio dagar sedan förstördes hans hem i staden Tikrit vid en amerikansk robotattack.

Wolfgang Hansson