Vin & Sprit kunde bjuda butikschefer för 50 000 kronor

Lista avslöjar vilka chefer som skulle smörjas

NYHETER

På statliga Vin & Sprit har det funnits en lista, kallad den röd/gröna listan, som markerade vilka av Systembolagets chefer som varit möjliga att smörja.

Det uppger Ekot idag på torsdagen.

"Det finns ju butikschefer som säljer sig lätt, de på den gröna listan, och sedan finns det ju de på den röda som man inte kontaktar för då kanske de ringer huvudkontoret på Systembolaget och skvallrar", säger Ekots uppgiftslämnare.

Tre personer på chefsposter på Vin & Sprit uppges ha bedrivit arbetet med att påverka butikscheferna. De var med på ett internt möte när bolaget presenterade sina planer på hur de skulle få upp sina produkter på Systembolagets hyllor.

Enligt Ekots källa kallades det för ”butiksaktivitet” eller ”Systembolagsaktivitet” när Vin & Sprits representanter bearbetat butikscheferna. De har haft tillgång till summor på upp till 50 000 för att bjuda på resor, middagar och andra aktiviteter.

– Alla känner till det här, de kan inte säga att de inte vet eftersom det godkändes av cheferna. Om de säger att de inte känt till det så ljuger de, säger Ekots källa.

Vin & Sprit bekräftar i eftermiddag för Ekot att Systembolagschefer bearbetades. Men företaget säger att man inte på något vis har brutit mot gällande regler.

Det ska ha handlat om ett sätt att systematisera kontakterna med samtliga butikschefer.

– Vi hade en strategi och en organisationsstruktur där vi skulle bearbeta både restaurangsidan och Systembolagssidan. Helt i enlighet med regler och policy som gällde både i Vin & Sprit och Systembolaget, säger Håkan Matz, som sitter i ledningen för Vin & Sprit, till Ekot.

Simone Söderhjelm, Mattias Lundell