Klas Lund erkänner grovt vapenbrott

Ledaren för högerextrem rörelse misstänks ha gömt vapen

NYHETER

Den kände högerextremisten Klas Lund har erkänt grovt vapenbrott.

I samband med dagens förhör medgav han brott.

Rätten valde i eftermiddag att släppa honom på fri fot.

Klas Lund är frontfigur i Svenska motståndsrörelsen och var i början av 90-talet med och grundade Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Han är tidigare dömd för ett uppmärksammat dråp 1986 och ett rån i Härjedalen.

Det var länge sedan Klas Lund var i kontakt med rättvisan. Men i tisdags greps och anhölls han för grovt vapenbrott. Gripandet skedde i samband med Säpos landsomfattande tillslag mot högerextremister.

I det torp i Skaratrakten där Klas Lund befann sig hittades en pistol. Men Klas Lund vägrade till en början att tala med polisen.

Först på torsdagen när hans advokat Gunnar Falk kunde närvara deltog han i ett förhör. I samband med detta erkände Klas Lund det grova vapenbrottet.

Kammaråklagare Lars-Göran Wennerholm säger till TT att han i övrigt inte vill kommentera vad som framkom under förhöret. Trots att razzian var ett led i Säpos stora insats ska säkerhetspolisen inte ha deltagit i förhören. De sköttes istället av polisen på plats i Skövde.

Eftermiddagens häktningsförhandling hölls av säkerhetsskäl i polishuset i Lidköping. Lars-Göran Wennerholm fick igenom sin begäran att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar.

Förhandlingarna var snabbt avslutade och rätten valde att gå på försvarets linje och släppa Klas Lund på fri fot. Åklagaren ansåg att det finns risk för att den misstänkte ska fortsätta begå brott, men detta tillbakavisade rätten.

Advokat Gunnar Falk var inne på samma linje efter förhandlingen:

– Det var ett erkänt brott och att tro att han skulle återfalla i brott när det var tolv år sedan han dömdes senast håller inte, sa han till TT.

Det står dock klart att Klas Lund i Lidköping endast anklagades för grovt vapenbrott. Den andra misstanken som Säpo lagt mot honom – för olovlig kårverksamhet – kommer att utredas i Stockholm.

Det handlar om ett brott mot rikets inre säkerhet och ärendet hanteras av den internationella åklagarkammaren.

Mattias Lundell