Terrormisstänkta gripna i England

Misstänks ha kopplingar till al-Qaida

NYHETER

Två misstänkta terrorister greps av brittisk polis på torsdagen.

En av dem misstänks ha kopplingar till al-Qaida.

En 24-årig man greps i Gloucester, Storbritannien, misstänkt för terrorism. Han är brittisk medborgare och kommer ursprungligen från Asien.

Enligt Sky News misstänker polisen att han har kopplingar till al-Qaida och sko-bombaren Richard Reid, som 2001 försökte spränga ett flygplan med sprängmedel han gömt i sin sko.

- Säkerhetspolisen tror att han har förbindelser med al-Qaidagrupper, sa Storbritanniens inrikesminister David Blunkett.

Evakuerades

En del av Gloucester evakuerades eftersom man befarade en explosion.

- Uppenbart kommer den tekniska undersökningen att bli avgörande och jag vill inte på något sätt förstöra den kommande rättegången, sa David Blunkett till BBC.

- Men vi skulle inte ha vidtagit de här åtgärderna om vi inte trodde att den här individen utgjorde ett stort hot mot livet och friheten i vårt land.

Gripandet av 24-åringen var en del i en större operation.

Polisen slog också till mot två adresser i Blackburn och ett hus evakuerades.

Senare meddelade Scotland Yard att en terrormisstänkt 39-årig man gripits i Manchester.

Nya terrorlagar

Enligt polisen deltog deras avdelningar anti-terrorism i båda aktionerna, men man ville inte avslöja om de hade något samband.

I onsdags föreslogs nya lagar som ger brittisk polis mycket friare händer för att förebygga terroranslag. Lagarna väntas bli antagna under nuvarande parlamentssession. I årets budget har redan 330 miljoner pund öronmärkts, motsvarande 4,3 miljarder kronor.

Johan Kristensen