Toppchefernas bonus räcker i 4600 år

NYHETER

Tid är pengar.

Skandiachefernas miljardbonus skulle räcka till att försörja en tvåbarnsfamilj i mer än fyratusen år.

Enbart Jan Carendis bonus på 680 miljoner skulle ha hållit en tvåbarnsfamilj försörjd sedan år 587, räknat i dagens pengavärde.

En vanlig familj med två tonårsbarn som bor i ett 25 år gammalt radhus beräknas behöva behöva cirka 21 500 kronor för att klara sig.

I den summan ingår kostnader för det allra nödvändigaste: kläder, mat, hygien och boende.

Men med bil, sparande, umgänge, semestrar, sport och fritidsaktiviteter blir det betydligt mer: 35- 40 000 kronor.

– Då lever faamiljen ett bra liv, även om det är lågt räknat. Då är det exempelvis inga modekläder utan ganska enkelt från lågpriskedjor säger familjeekonomen Catharina Andréen på Föreningssparbanken.

Två mål lagad mat

– Vi har räknat på hemlagad mat. Det är ju inte alla familjer som äter både lagad lunch och middag. Men eftersom det är viktigt för barnen så insisterar vi på att göra det. Barn som växer behöver ju rejält lagad mat, säger hon.

John Carendi, tidigare chef för American Skandia, fick 680 miljoner kronor i bonus. Det skulle räcka till att försörja en tvåbarnsfamilj i 1416 år i dagens pengavärde.

Wade Dokken, tidigare chef för American Skandia, fick 540 miljoner i bonus. Det skulle räcka till att försörja tvåbarnsfamiljen i 1125 år.

Alan Wilson, chef för Skandia i Storbritannien och Asien: 490 miljoner kronor. Det skulle tvåbarnsfamiljen klara sig i 1020 år på.

Gordon Boronow, vice vd i Amerikan Skandia: 390 miljoner kronor. Det räcker i 812 år för familjen Svensson.

Brett Winston, tidigare personaldirektör inom American Skandia: 240 miljoner kronor – eller 500 år som ensam försörjare för tvåbarnsfamiljen i Sverige.

Lincoln Collins, tidigare operativ chef inom American Skandia: 270 miljoner kronor. Det räcker i 562 år för tvåbarnsfamiljen.

Anders Söderström, vd för Skandias utvecklingsbolag: 100 miljoner kronor. Det skulle hålla familjen Svensson igång i 208 år.

Sammanlagt skulle alltså Skandiadirektörernas miljardbonus räcka 4623 år för en normal familj med tonårsbarn, räknat i dagens pengavärde.

Det här kostar vi på familjen

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM