”Tjejer gillar mig som skurk”

Hugh Grant är tillbaka i en ny romantisk komedi. Men själv är han dålig på kärlek. Aftonbladets Jens Peterson mötte filmstjärnan som jobbar hårt på att spela lat.

1 av 4 | Foto: AP
Charmigt vimsig Hugh Grant ger intrycket av en lättsinnig slarver som leker sig genom livet. I själva verket är han en mycket ambitiös skådespelare och tjänar numera cirka 100 miljoner kronor per huvudroll.
NYHETER

 V ad vet vi om Hugh Grant? Att han spelar charmigt vimsiga män i romantiska komedier så väl att det ser ut som om han bara är sig själv. Att han var tillsammans med kollegan och smink-affischen Elzabeth Hurley i 13 år, men varit singel sedan de gjorde slut för tre år sedan.

Hurley, och hennes son, bor dock i en av Hugh Grants lägenheter. Han har fem stycken. Nära varandra.

Så när vi ses frågar jag om han köpt något nytt på sistone.

– Köpt nytt hus? Ja, faktiskt. Jag sålde ett och skaffade ett annat, Det är löjligt att ha färre än fem hus i samma stadsdel, säger Hugh Grant med ett snett leende. Nej, allvarligt talat. Varför ska jag ha fem i South Kensington när jag kan ha ett i Frankrike, ett i London, ett i USA och så vidare.

Han har lyckats hålla sitt kärleksliv hemligt, och verkade själv tillsammans med Sandra Bullock ha satt igång felaktiga rykten om att de var ihop under inspelningen av ”Two weeks notice”.

Vid premiären av filmen ”Love actually” sågs Hugh Grant tillsammans med en polsk FN-medarbetare, Kaisa Komorowicz, och nu går nya romansrykten.

Hugh Grant och Elizabeth Hurley har ett gemensamt produktionsbolag, Simian films. Simian betyder apliknande. För några år sedan jobbade de hårt för att hitta bra manus och gjorde några filmer. Men Hugh Grants tid som producent verkar vara över.

Hur mycket arbetar du med Simian films?

– Äh, nästan inget. Jag behåller bara fyra flickor anställda på vårt kontor för att ha några som daltar med mig.

Hugh Grant säger så mycket. Att han ska lägga av med skådespelandet, till exempel.

– Ja, det har jag sagt sedan jag började för 20 år sedan. Det är nog inget att bry sig om.

Vad skulle du göra istället? Skriva kanske.

– Jag vet inte vad jag gjort om jag inte blivit skådespelare. Jag hade gärna velat vara rysk författare i exil som Nabokov, bo på ett hotell i Montreux och skriva romaner i badrummet.

När jag träffade Hugh Grant första gången 1994 hade jag just sett ”Fyra bröllop och en begravning” och tyckte Grant var precis som sin rollfigur där. Vänlig och rolig men gnällig över jobbet.

– Att få en roll är spännande. I en minut. Sedan börjar ångesten. Och då är det elände hela tiden, hela inspelningen. Jag vill bara tillbaka till min husbil och läsa.

Varför fortsätter du då?

– Jag har ingen energi att göra något annat än skådespela. Inombords är jag övertygad om att jag är en stor författare. Jag har börjat skriva 4 000 gånger ungefär, men kommer aldrig längre än första stycket.

Författardrömmarna igen. Den som läst Hugh Grants roliga inledning till boken med manuset till ”Notting Hill” vet att han kan skriva. Intelligent och underhållande. Han sliter säkert hårt även med det, när ingen ser honom. Hugh Grant är bra på att leka lättjefull, och säga att det är tråkigt med skådespeleri, men samtidigt hyllar han allt som följer med filmstjärnelivet.

– Jag får bo på fina hotell, leva i lyx, erbjuds vansinnigt mycket pengar. Allt sådant förutsätts man inte bry sig om som skådespelare. Men jag älskar första klass på flygplanen.

”Jag behåller fyra flickor anställda för att ha några som daltar med mig”

Jens Peterson