Bush på blixtvisit i Bagdad

Överraskade amerikanska soldaterna med besök på Thanksgiving

Foto: AP
Presidenten bjöd på kalkon.
NYHETER

I största hemlighet och med stenhård bevakning besökte president George Bush i dag Irak.

Han stannade i Bagdad i två timmar och besökte delar av de amerikanska styrkorna.

Först när han lämnade landet avslöjades resan.

I dag firar USA Thanksgiving. Men George Bush valde att göra det på ett annorlunda vis – genom att som första amerikanska president besöka Irak.

Resan skedde i största hemlighet. De amerikanska säkerhetstjänsterna fruktade för presidentens säkerhet i det osäkra och sargade Irak.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att man efter förra veckans nedskjutning av ett fraktplan från företaget DHL ansåg inflygningen vara riskabel. Presidentens plan ”Air Force One” landade därför i mörkret på Bagdad-flygplatsen.

Lämnat landet

Först efter att presidenten på torsdagskvällen landat i Bagdad avslöjades hans besök. Och innan det nådde ut hade Bush lämnat landet igen.

Under de två timmar presidenten var på marken hann han bara med en middag tillsammans med personal ur de amerikanska styrkorna i staden.

Dessa hade i förväg fåt veta att de väntade fint främmande – och lurades att tro att det handlade om USA:s civila befälhavare Paul Bremer, och den militära befälhavaren i Irak general Ricardo Sanchez.

Hemlighetsmakeri

Vita huset bidrog också för att lura alla att tro att inget var på gång. Administrationen lät det läcka ut att George Bush skulle fira Thanksgiving på sin ranch i Crawford, Texas, tillsammans med släkt och vänner. Och ingen märkte när presidenten lämnade ranchen.

Om planerna på resan kommit ut så skulle man omedelbart ställa in resan. Källor uppger för AP att bara en handfull av de högst uppsatta tjänstemännen i Vita huset visste om redan.

Mattias Lundell