Soros bakom kuppen

1 av 2 | Foto: AP
SÄNKTE KRONAN - OCH SJEVARDNADZE Finansmannen George Soros, till höger, sänkte den svenska kronan 1992. Nu har hans miljoner bidragit till Edvard Sjevardnadzes fall vid "sammetsrevolutionen" i Georgien.
NYHETER

Sjevardnadzes fall i Georgien har framställts som en folkets revolution.

Det är bara delvis sant.

I kulisserna stod finansmannen George Soros och hans miljoner.

Precis som han en gång knäckte svenska kronan knäckte han nu Sjevardnadze.

Grovjobbet för att störta Georgiens president gjordes långt innan fuskvalet den 2 november.

Redan i februari åkte en person vid den oppositionella tankesmedjan Liberty Institute till Belgrad. Resan finansierades av George Soros Open Society Institute, skriver den kanadensiska tidningen Toronto Globe and Mail. Det bekräftas av stiftelsen.

Syftet med resan var att lära av den serbiska studentrörelsen Otpors erfarenheter när Slobodan Milosevic störtades. Erfarenheter som blev avgörande för oppositionens seger i Georgien.

Även den oppositionella tv-stationen Rustavi-2 kunde dra igång 1995 tack vare bidrag från Soros. Stationen fick ytterligare pengar för ett år sedan när den lanserade anti-Sjevardnadze-tidningen 24 timmar. Rustavi-2 anses ha spelat en nyckelroll för att vända folket mot Sjevardnadze.

Förtigs internationellt

Studentrörelsen Kmara (ungefär Nu räcker det), som utmanade Sjevardnadze, ska också ha fått bidrag av Soros.

Miljardären har dessutom nära personliga kontakter med oppositionsledaren Michail Saakashvili. Soros delade personligen ut Open Societys utmärkelse till Saakashvili förra året.

I Georgien verkar Soros inblandning vara allmänt samtalsämne men den har i det närmaste helt förtigits av internationella medier.

I Georgien var Soros inte ensam om att vifta med dollarbuntar. USA stödde aktivt oppositionen. Georgien är viktig för såväl terroristbekämpning som alternativa oljetransportvägar.

Så har Soros styrt och ställt i världen

Wolfgang Hansson