Allô, Allô, Chirac – hör du illa?

Presidentens hemliga hörselproblem avslöjat

NYHETER

PARIS

Här är bildbeviset. En hörapparat i Frankrikes president Jacques Chiracs ena öra.

Den lilla protesen har orsakat ett ramaskri inom regeringen " och bland landets hörselskadade.

Foto: SCANPIX
BILDBEVIS Den franske presidenten Jacques Chirac har hållit sin nedsatta hörsel hemlig - i god fransk presidenttradition. Men på bilden med George W Bush syns hörapparaten tydligt.

I går publicerade veckotidningen Paris-Match bilden som hela Frankrike väntat på: presidenten med en hörapparat, tagen i somras. Debatten om presidentens hörsel har satt hela det politiska etablissemanget i gungning. När flera tidningar - och miljöminister Roselyne Bachelot - i förra veckan antydde att presidenten kunde vara lomhörd blev reaktionen våldsam inom regeringen.

"Naturligtvis inte!", "Förhatligt!" och "Ohövligt", kommenterade flera ministrar ryktet.

"Det är beklagansvärt"

- Det är beklagansvärt! Presidenten hade kunnat bli ett ansikte för landets fem miljoner invånare som lider av hörselproblem. Men till skillnad från er i Sverige så finns det i Frankrike många tabun och en mycket latinsk inställning till hörselproteser, säger Pascal Bouroukhoff, ordförande i Frankrikes största kooperativ för hörselprotesister. Nu har presidentens dotter, Claude Chirac, ändå tvingats medge att pappa har det lite si och så med hörseln.

Spekulerar om hans hälsa

- Vad är det för ont med att ha hörapparat? undrar arbetslösa och hörselskadade Camilla Walter.

Men i morgon fyller Jacques Chirac 71 år. Därmed blir även hans hälsa föremål för alla möjliga rykten. De senaste två åren har tidningsartiklar redan insinuerat såväl ansiktslyftningar som halscancer. Just sådana rykten frodas i franska presidenters tradition av hemlighetsmakeri.

Chirac började sin karriär som minister åt president Georges Pompidou som hemlighöll sin dödliga cancer. I sitt nuvarande jobb efterträdde han François Mitterrand som också hemlighöll sin cancer in i det längsta.

1 miljon svenskar har nedsatt hörsel

Magnus Falkehed

ARTIKELN HANDLAR OM