Dansförbud på skolbaler för par av samma kön

En balgeneral beredd att kompromissa efter kritik

NYHETER

Dans mellan homosexuella är förbjuden när Berzeliusskolan i Linköping ställer till med avslutningsbal

-Det vore stötande att låta dem dansa, säger skolans balgeneral till Östgöta Correspondenten.

Avslutningsbalen anordnas av Berzeliusskolan och Folkuniversitetets internationella gymnasium. Det är den5 juni nästa år som alla eleverna är välkomna ut på dansgolvet - utom vissa..

Balkommittén har beslutat att förbjuda par av samma kön att dansa på balen.

-Dels är balen en gammal tradition och vi vill behålla den som den är. Dels skulle många som kommer och tittar på oss bli stötta om de fick se två stycken av samma kön som dansar tillsammans, säger Berzeliusskolans balgeneral Rickard Wassel till Corren.

Han säger också att förbudet mot samkönad dans gällt i alla år och finns på samtliga gymnasieskolor i Linköping.

Bara två elever ska ha reagerat negativt på beslutet enligt Rickard Wassel.

- De tror att bara för att vi inte låter homosexuella dansa med varandra så är vi emot dem. Och det är fel tolkat. De får gärna tycka om varandra men vi kommer inte att tillåta dem att dansa tillsammans på vår bal, säger han.

Balgeneral beredd att kompromissa

Folkuniversitetets balgeneral, Malin Wiggur, säger till Corren:

- Jag vet att regeln finns men jag var inte med på mötet där man fattade det här beslutet. Vi får nu diskutera tillsammans och försöka komma fram till en kompromiss så att alla blir nöjda.

Maria Fagerberg, biträdande rektor på Folkuniversitetets internationella gymnasium, säger till Östgöta Correspondenten att hon inte känt till regeln:

-Det här är en bisarr regel som vi inte kan stödja.

Även ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo) riktar kritik mot arrangemanget.

-Skolan har till uppgift att lära eleverna värderingar och förhållningssätt som passar år 2003. Om skolorna inget gör i det här fallet eller om något homosexuellt par faktiskt stoppas från att delta i balen, då vore det intressant om någon anmälde det till Skolverket eller till oss, säger Christine Gilljam, ansvarig för utbildningsfrågor på Homo, till tidningen.

Simone Söderhjelm, TT