Göran Persson: Betala tillbaka

NYHETER

Skandias chefer bör betala tillbaka sina jättebonusar.

Det anser statsminister Göran Persson.

- Storleken går inte att försvara, sade han igår på torsdagen.

Göran Persson.

Han jämförde med ABB-affären för några år sedan då höga chefer fick betala tillbaka många miljoner av sina bonusar.

Göran Persson påpekade på torsdagen att Skandia chefernas bonus ligger på samma nivå som de tidigare så kritiserade ABB-chefernas, skriver Göteborgs-Posten.

- Där var det inget resonemang om att man skulle betala tillbaka, sa statsministern.

Det var vid en presskonferens igår som statsministern gick till hårt angrepp mot Skandias omfattande bonusutbetalningar.

Han anser att en del av ersättningarna till toppcheferna bör betalas tillbaka.

Göran Persson sade också att han blev förvånad över att den nye vd:n Hans-Erik Andersson inte från början berättade om alla sina förmåner.

- Det kändes inte insiktsfullt. När man är i ett sådant krisläge som Skandia, så bör man naturligtvis agera offensivt och ligga före.

- Men att inte den nya koncernchefen berättade vilka förmåner han hade, det tycker jag är anmärkningsvärt, sade han enligt GP.

"Skapar en klyfta"

Statsministern ansåg att de stora förmåner som Skandiachefer fått är skadliga för samhället.

- Det skapar en spänning i samhället som är svår att överbrygga. Det här är av en sådan omfattning att det skapar en klyfta.

- Med tanke på att man just har reducerat utgående pensioner, så blir det inte bara stötande i största allmänhet. Det sätts i relation till försämringarna de människor fått som sparat i Skandia, sa Göran Persson.

Simone Söderhjelm