"Det är ett träsk"

NYHETER

Nu växer kraven att de tidigare toppcheferna inom Skandia ska betala tillbaka miljardbonusarna.

Kritiken är hård mot företagsledningen - men även mot Göran Perssons utspel.

– Det ska inte komma från honom, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt är visserligen kritiks till Skandiachefernas agerande, men tycker inte att bonusarna är en fråga för Göran Persson:

– Jag kan ju som försäkringstagare i Skandia tycka att det varit en dålig användning av resurser i detta bolag. För mycket har inriktats på att berika några få i toppen snarare än att gå mina intressen till mötes som kund i Skandia. Och det finns det anledning att vara kritisk mot, framförallt som kund i Skandia, säger han.

– Men det finns mer närliggande problem för Göran Persson som han borde ta tag i. Det här handlar snarare om att ge sken av att ge sig på något som han inte har med att göra istället för att ta tag i det som han borde göra något åt.

"Det är osmakligt"

Den uppfattningen delas emellertid inte av folkpartiledaren Lars Leijonborg:

– Jag håller med Göran Persson - det som händer i Skandia är osmakligt. Visar det sig att det förekommit oegentligheter så borde de betala tillbaka. Och även i annat fall så borde de göra som ABB:s Percy Barnevik, hitta en uppgörelse där de betalar tillbaka en del för att rädda sitt eget rykte.

Och han tycker inte att det var fel av Göran Persson att uttala sig i bonusdebaatten:

– Visst kan man ha allmänna synpunkter om moraliska frågor. I detta fall har jag ingen invändning, säger han.

"Ett träsk som måste dikas ut"

Kd-ledaren Alf Svensson beskriver den senaste tidens många skandaler i allmänhet och avslöjandena om Skandia i synnerhet som ett träsk. Och han håller med Göran Persson om att bonusmiljonerna borde betalas tillbaka.

– När det gäller just Skandia är det ju lätt att säga att de ska betala tillbaka pengarna. Som politiker styr man ju inte över det, men om företaget är klokt och bryr sig om sina försäkringskunder så vänder man upp och ner på det här nu och dikar ur ordentligt. Och då ska man inte se det som onaturligt att en del av de här pengarna betalas tillbaka.

"Borde betals tillbaka"

Och även vänsterpartiets Ulla Hoffman håller med Göran Persson om att Skandiachefernas bonusmiljoner borde betalas tillbaka:

– Det handlar om så ofattbart mycket pengar så jag begriper inte vad de ska kunna göra av med dem. Sånt här bidrar bara till att förstärka de stora klyftor vi har i samhället i dag, säger hon.

Och så här säger centerledaren Maud Olofsson om statsministerns utspel i bonusdebatten:

– Det är klart att vi som politiker kan ha åsikter om olika direktörers dåliga moral och girighet. Men anständigheten kräver i så fall att man städar framför egen dörr. Statsministern har ju ansvar för ett antal statliga bolag där man också kan fundera över moraliskt agerande, och då kan man utifrån det här uttalandet förvänta sig att Göran Persson kommer att ta i med krafttag med sina egna bolag.

"Dags för ägarna att träda fram"

Och så här säger Fredrik Karlsson, presschef på Svenskt näringsliv:

– Vi kommenterar inte enskilda fall, oavsett vad det är. Det är dags för alla som är inbladade att träda fram, inte bara styrelsen och berörda direktörerna, utan även ägarna. Väldigt mycket av debatten har förts av såna som inte är berörda, mindre av dem som är berörda. De stora ägarna har inte varit synliga och tydliga.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM